Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Pensioenfondsen beleggen in wapens

Auteur: Mister Money Maandag 19 maart 2007
De kans bestaat dat een deel van uw pensioengeld is gebruikt om te beleggen in de Amerikaanse wapenhandel of in bedrijven die aan kinderarbeid doen. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla. Zo beleggen Pensioenfondsen als ABP, PGGM en het Spoorwegpensioenfonds in de Amerikaanse wapenindustrie.

Uit de uitzending van Zembla blijkt dat pensioenfondsen het niet zo nou nemen waaraan ze geld verdienen. Zo blijkt beleggen in de Amerikaanse wapenindustrie populair te zijn. Er werd vorig jaar voor 229 miljoen euro belegd in Amerikaanse bedrijven waar clusterbommen gemaakt worden. Daarnaast werd ook nog eens zo’n 59 miljoen euro geïnvesteerd in mijnenfabrieken. Hoewel Nederland het internationale landmijnenverdrag heeft ondertekend zeggen de pensioenfondsen dat er geen verbod bestaat op deze investeringen. “Rendement is belangrijk om onze klanten een goed en betaalbaar pensioen te bieden. Elke belegging zal dus een bijdrage moeten leveren aan ons vermogen om de pensioenen veilig te stellen”, aldus beleggingsdirecteur Roderick Munsters van het ABP.

Toch draait beleggen volgens Munsters niet alleen om geld. ”ABP kijkt bij zijn beslissingen om ergens geld in te beleggen ook naar zaken als milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur. Hoe gaat een bedrijf om met bijvoorbeeld milieu, rechten van werknemers en rechten van aandeelhouders. Wij voelen op dit punt een grote verantwoordelijkheid als vertegenwoordiger van onze deelnemers.”

Ook het PGGM bevestigt dat ze in zowel clusterbommen als landmijnen beleggen, ondanks een oproep van het Europese parlement om niet meer in dit soort wapenfabrikanten te beleggen. “Wij voeren die discussie en ik acht helemaal niet uitgesloten dat we tot de conclusie komen dat wij dat ook niet moeten doen”, aldus H. Alders, bestuursvoorzitter van PGGM.

Zembla toonde eveneens aan dat de Nederlandse pensioenfondsen beleggen in bedrijven die aan kinderarbeid doen, zoals Wal Mart. ABP zegt kinderarbeid verwerpelijk te vinden maar geeft wel toe aandelen Wal Mart te bezitten. Ook de pensioenfondsen voor de Spoorwegen, het openbaar vervoer, Shell en DSM beleggen in dit Amerikaanse concern.

In Nederland is het niet verplicht dat pensioenfondsen bekent maken waarin zij het geld beleggen. Hierdoor weten mensen niet waarin hun pensioengeld geïnvesteerd wordt. Vindt u dat pensioenfondsen verplicht moeten worden om hun investeringen openbaar te maken? Reageer op het forum

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet