Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Pensioen en lijfrente

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) donderdag 9 januari 2014
Pensioen is een periodieke uitkering die ingaat vanaf een pensioengerechtigde leeftijd. Het pensioen bestaat vaak uit drie pijlers: pensioen opgebouwd via de werkgever, de AOW-uitkering en een privévoorziening. Veel Nederlanders hebben een pensioentekort. Dit gat is op te vullen met bijvoorbeeld een lijfrentepolis.

Een lijfrente wordt ook wel een gerichte lijfrente genoemd: gericht op de ouderdomsvoorziening. Omdat een lijfrente tijdens de opbouw kan worden gezien als oudedagsvoorziening, zijn er een aantal fiscale spelregels die regelmatig worden aangescherpt. Een lijfrente kan doorgaans worden verdeeld in drie fasen.

Fase 1: de opbouwfase
Er wordt periodiek of eenmalig (koopsom) geld gestort in een polis of op een bankspaarrekening. Er wordt belegd of gespaard. De premie of inleg is afhankelijk van de fiscale ruimte; er dient een pensioentekort te zijn. Er is dan te weinig pensioenaangroei geweest om 70% van het huidig inkomen af te dekken op het moment je met pensioen gaat. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de AOW-uitkering.

Omdat het inkomen en de pensioenaangroei jaarlijks kunnen verschillen, is het pensioentekort niet altijd even groot. De premieruimte kan daarom ook jaarlijks verschillen. Naast het berekenen van de ruimte van een betreffend jaar (jaarruimte), kan het ook met terugwerkende kracht worden opgevuld (reserveringsruimte). Een financieel adviseur kan voor je berekenen of je ruimte hebt. Let op; het is dan verstandig om een polis te hebben die de mogelijkheid van flexibele premiebetaling biedt of, nog beter, een bankspaarrekening.

De fiscus beloont en/of stimuleert je met de mogelijkheid om de betaalde premie in aftrek te nemen op de inkomstenbelasting. In principe kun je niet tussentijds gebruik maken van het opgebouwde kapitaal.

Fase 2: de doorschuifmogelijkheid
Als de polis de einddatum heeft bereikt, kan het zijn dat je het geld nog niet nodig hebt. Het kan dan worden doorgeschoven naar een latere datum. De (koopsom-)storting is dan niet meer in aftrek te nemen van de inkomstenbelasting en er kan evenmin voortijdig aanspraak op worden gemaakt.

Fase 3: de uitkering
Op de einddatum is een bepaald kapitaal bij elkaar gespaard. Van dit bedrag koop je een lijfrente aan. Dit is een periodieke uitkering die minimaal vijf jaar loopt vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. De uitkering wordt gezien als inkomen en is daarom belast, naast de AOW en het pensioen. Bij voortijdig overlijden vervalt het geld aan de maatschappij of aan de achtergebleven partner (net als bij een pensioen), wanneer dit vooraf is afgesproken. Vanaf 2001 zijn de nieuwe regels van toepassing (nieuw regime) en zijn de polissen daarvoor aangepast aan deze regels. Verder kan het interessant zijn om te weten dat polissen met een ingangsdatum van vóór 16 oktober 1990 nog diverse flexibele mogelijkheden hebben en deze mogen behouden. Er mag geen premie zijn gestort, tenzij de polis is gesplitst in een oud- en nieuw regime. Let op; indien een dergelijke polis tot uitkering komt, is het verstandig om daar deskundig advies over in te winnen.

Tevens is het goed te weten dat het kapitaal dat wordt opgebouwd in een lijfrentepolis niet hoeft te worden opgegeven als 'sparen en beleggen' in box 3.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Een appeltje voor de dorst tijdens je pensioen
Zorgen maken over het pensioengat?
Belastingvoordelen pensioengat vaak onbenut

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet