Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Dossier: Je pensioen & je partner: partnerpensioen

Auteur: Mister Money dinsdag 7 januari 2014
Wanneer je samenwoont of getrouwd bent wil je natuurlijk dat je partner financieel goed verzorgd achterblijft als jij komt te overlijden. Maar voor een nabestaandenuitkering van de overheid (Anw) kom je niet zomaar meer in aanmerking. Gelukkig krijg je wel partnerpensioen via je pensioenregeling. Tenminste, als je alles goed geregeld hebt!

De overheid zorgt voor een inkomen uit de Algemene Nabestaandenwet (Anw) als jij of je partner komen te overlijden. Deze nabestaandenuitkering wordt echter niet zomaar verstrekt; de voorwaarden zijn vrij streng.

Je partner heeft alleen recht op nabestaandenpensioen als hij of zij:
 • jonger is dan de pensioengerechtigde leeftijd én
 • een kind heeft dat jonger is dan 18 jaar, of
 • voor 1 januari 1950 geboren is of voor meer dan 45 procent arbeidsongeschikt is
Maar ook al voldoet je partner aan deze voorwaarden, dan wil dat nog niet zeggen dat hij of zij Anw krijgt. De overheid kijkt namelijk ook naar het inkomen van de achterblijvende partner. Verdient je partner meer dan 2.433,56 euro bruto per maand, dan krijgt hij of zij helemaal niets. Als je partner wél recht op Anw heeft bedraagt de uitkering maximaal 1.143,67 euro per maand. Voor een nabestaande met kinderen is dat maximaal 1.421,54 euro per maand.

Partnerpensioen
De kans dat je partner na jouw overlijden Anw krijgt is dus vrij klein. Gelukkig kun je via de meeste pensioenregelingen wél nabestaanden- of partnerpensioen krijgen. Je partner heeft dan recht op jouw opgebouwde pensioenrechten (70 procent van het ouderdomspensioen) als jij overlijdt en andersom. Dat is mooi, maar zorg wel dat je alles goed geregeld hebt. Doe je dat niet dan staat jouw partner straks misschien met legen handen!

Wat moet je regelen voor partnerpensioen?
Zorg in ieder geval dat je partner is aangemeld bij je pensioenuitvoerder. Doe je dat niet, dan heeft je partner nergens recht op! Belangrijk is ook dat jullie getrouwd zijn of een notarieel samenlevingscontract hebben. Vaak is dat een voorwaarde voor het recht op partnerpensioen. In een enkel geval heb je toch recht op partnerpensioen als je ongehuwd samenleeft. Maar de pensioenuitvoerder stelt dan eisen aan de duur van je relatie. De vereiste termijn kan variŽren van een half tot wel vijf jaar. Vraag het na bij je pensioenuitvoerder!

Valkuil: partnerpensioen op risicobasis!
Hou ook in de gaten hoe je partnerpensioen geregeld is. Het kan zijn dat je partnerpensioen op risicobasis verzekerd is in plaats van op opbouwbasis. Dat is van belang omdat een partnerpensioen op risicobasis geheel vervalt als je de pensioenregeling verlaat, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe baan hebt. Je bouwt dus geen spaarpotje op, je betaalt enkel premie voor een risicoverzekering. Dat is dus erg nadelig!

Werkt jouw pensioenregeling met een partnerpensioen op opbouwbasis, dan is er niets aan de hand als je van baan wisselt. Je behoudt altijd het recht op je opgebouwde partnerpensioen. Ook als je van baan wisselt maar bij dezelfde pensioenregeling blijft hoef je je geen zorgen te maken. Al je rechten op partnerpensioen blijven behouden.

Tips
 • Je partner krijgt alleen een volledige nabestaandenuitkering (Anw) als jij onafgebroken in Nederland hebt gewoond of gewerkt. Heb je een paar jaar in het buitenland gewoond, dan wordt je voor gekort op de Anw (en AOW). Eventueel kun je in deze situatie een Anw-hiaatverzekering afsluiten. Lees ook: Je pensioen & het buitenland.
 • Ben je ooit gescheiden? Denk er dan aan dat het nabestaandenpensioen voor je nieuwe partner verminderd wordt met het bedrag dat je ex krijgt aan bijzonder nabestaandenpensioen. Het kan dus zijn dat nieuwe partner door na jouw overlijden te weinig inkomen heeft. Lees ook: Je pensioen & een scheiding
 • Wil je weten of je recht hebt op nabestaandenpensioen (Anw)? Vul dan deze wizard van de Sociale Verzekeringsbank in.
 • Heb je geen partner, maar voorziet je pensioenregeling wel een partnerpensioen? Laat het partnerpensioen dan om zetten in een hoger ouderdomspensioen. Maar meestal kan dat pas op of rond de pensioendatum.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Dossier: Je pensioen & arbeidsongeschiktheid
Dossier: Je pensioen & het buitenland
Dossier: Je pensioen & deeltijd werken
Dossier: Je pensioen & een scheiding
Dossier: Je pensioen & een nieuwe baan

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet