Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Dossier: Je pensioen & werken als zelfstandige

Auteur: Mister Money dinsdag 7 januari 2014
Ga je als zelfstandig ondernemer werken, dan heeft dat flinke gevolgen voor je pensioen. Natuurlijk blijf je AOW opbouwen, maar een aanvullend pensioen moet je helemaal zelf regelen. Zeker de helft van alle ondernemers bouwt dan ook geen aanvullend pensioen op. Terwijl er heel wat mogelijkheden zijn om zelf een goede oudedagsvoorziening te organiseren.

Mister Money zet acht mogelijkheden op een rijtje waarmee je als ondernemer in een aanvullend pensioen kunt voorzien:

1. Fiscale Oudedagsreserve (FOR)
Als ondernemer mag je ieder jaar een bepaald percentage van de winst opzij zetten voor je pensioen. Over dat bedrag betaal je pas belasting als je stopt met je bedrijf. Stop je met werken op je pensioengerechtigde leeftijd, dan valt de FOR gunstig uit omdat je in een lagere belastingtarief valt en dus minder belasting betaalt. Een addertje onder het gras is dat je met de FOR niet echt een pensioen opbouwt, je stelt alleen het moment van afrekenen met de fiscus uit. Zet daarom ook echt een bedrag opzij.

Meer informatie over de FOR vind je op de website van de Belastingdienst .

2. Lijfrente
Een lijfrenteverzekering is voor ondernemers een prima manier om voor een (aanvullend) pensioen te sparen. Je betaalt maandelijks of jaarlijks premie. Vervolgens krijg je vanaf een moment dat je zelf kiest, een periodieke uitkering van de verzekeraar. Die uitkering kan levenslang zijn of voor een beperkte periode. In sommige gevallen heb je met een lijfrente recht op belastingvoordeel, bijvoorbeeld wanneer je een pensioentekort hebt.

Wil je meer weten over lijfrentes? Klik dan hier

3. Pensioen door sparen of beleggen
Door sparen kan je pensioen langzaam maar gestaag groeien. Ga je beleggen dan kan je pensioen hoger, maar ook lager uitvallen. Nadeel van deze manier van pensioensparen is dat het je geen belastingvoordeel oplevert. Bovendien betaal je 1,2 procent vermogensrendementheffing als je spaar tegoed boven de vrijstelling van 21.139 euro uitkomt. (Bron: Belastingdienst, bedragen 2014).

Lees ook het artikel: Sparen en de belasting, hoe zit dat?

4. Je woning als pensioen
De (over)waarde van je eigen woning kan ook als een pensioen dienen. Je kunt bijvoorbeeld je woning verkopen als je met pensioen gaat en goedkoper gaan wonen. De winst gebruik je dan om van te leven. Je kunt ook proberen om de overwaarde benutten. Of dat mogelijk is, is afhankelijk van je hypotheek. Of misschien heb je op je pensioengerechtigde leeftijd de hypotheekschuld al helemaal afgelost en zijn je woonlasten zover gedaald dat je voldoende financiële ruimte hebt.

5. Fiscaal vriendelijk banksparen (sinds 2008)
Op 1 januari 2008 is banksparen geďntroduceerd. Consumenten kunnen vanaf nu ook fiscaal vriendelijk sparen voor hun pensioen bij de bank. Voorheen was dit alleen bij verzekeringsmaatschappijen mogelijk.

6. Pensioenregeling van je oude werkgever
Neem je ontslag bij je werkgever om je eigen bedrijf te beginnen, dan mag je meestal nog drie jaar meedoen aan de pensioenregeling van je ex-werkgever. Helaas biedt niet iedere pensioenregeling die mogelijkheid.

7. Je bedrijf als pensioen
Door op je pensioengerechtigde leeftijd je bedrijf te verkopen, kun je ook aan een pensioen komen. Helaas kan niemand je de garantie geven dat je bedrijf dan nog even veel waard is als nu. Bovendien loop je het risico dat je bedrijf failliet gaat, dan heb je helemaal niets!

8. Pensioenregeling voor zelfstandigen (nieuw)
Als zelfstandige kun je normaliter niet deelnemen aan een collectieve pensioenregeling. Daar is echter sinds dit jaar verandering in gekomen. Zowel Vakbond FNV Zelfstandige Bondgenoten als Alternatief voor Vakbond hebben het initiatief opgepakt om een collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers) open te stellen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Dossier: Je pensioen & arbeidsongeschiktheid
Dossier: Je pensioen & het buitenland
Dossier: Je pensioen & deeltijd werken
Dossier: Je pensioen & een scheiding
Dossier: Je pensioen & een nieuwe baan

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom