Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Pensioen - Levensloop

Auteur: Mister Money vrijdag 10 januari 2014
De levensloopregeling is op 1 januari 2006 geďntroduceerd. Mensen die aan deze regeling deelnemen, kunnen sparen voor verlof. Zo kan je als werknemer een time-out inlassen, zonder er financieel op achteruit te gaan. De levensloopregeling werd tegelijkertijd ingevoerd met de beperking van de fiscale falsifiëring van prepensioen en VUT.

Even een paar maanden ertussenuit en vooral niet met je werk bezig zijn? Wie droomt daar nou niet van? Door de invoering van de levensloopregeling kan deze droom voor meer mensen werkelijkheid worden. Deelnemers aan de regeling sparen namelijk om later verlof te kunnen opnemen. Het kabinet had met de invoering van de regeling drie doelen voor ogen:
 • Werknemers dienen hun kennis en vaardigheden op peil te kunnen houden door middel van studieverlof.
 • Werknemers dienen privé en werk beter te kunnen combineren. Denk aan verlof voor kinderopvang, zorgverlof, ouderschapsverlof of een sabbatical.
 • Benutting van actieve ouderdom; mensen zijn tegenwoordig langer vitaal en zouden dus langer kunnen doorwerken. Maar dan moet deeltijdpensioen of demotie wel mogelijk zijn.
Mogelijkheden
Jaarlijks mag een werknemer tot maximaal 12 procent van het bruto jaarsalaris sparen. Het totale maximum van het spaar tegoed bedraagt 210 procent van jaarinkomen. Een werknemer kan maximaal drie jaar verlof opnemen tegen 70 procent van het laatstverdiende loon. Het geld wordt op je brutoloon ingehouden. Er hoeft dus geen belasting over het gespaarde bedrag betaald te worden. Als de regeling tot uitkering komt, dan vindt wel een fiscale belasting plaats. Werknemers van vijftig jaar of ouder kunnen versneld sparen. Een deelnemer aan de regeling heeft wel recht op sparen, maar geen recht op opname van het verlof.

Vitaliteitssparen
Vanaf 1 januari 2012 is het niet meer mogelijk een levensloopregeling af te sluiten. Deze regeling zou vervangen worden door het vitaliteitssparen, maar deze plannen gaan niet door. Er komt dus geen alternatief voor de levensloopregeling.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Werknemer kiest met levensloop vooral voor vervroegd pensioen
Wat is de levensloopregeling?
Kiezen voor levensloop of toch spaarloon?
Levensloopregeling 2012
Levensloopregeling en belasting 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom