Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Pensioenakkoord is rond

Auteur: Mister Money vrijdag 10 juni 2011
Na maanden van onderhandelen en 'steggelen' zijn de werkgevers, de vakbeweging en het kabinet het eens geworden over het pensioenakkoord. Dat maakte premier Markt Rutte vrijdag bekend. Hij noemde het Ďeen mooi akkoord dat zorgt dat het pensioenstelsel solide en betaalbaar blijft voor de toekomst'.

De belangrijkste veranderingen die in het akkoord zijn opgenomen gaan over de AOW-leeftijd en een stijging van de AOW-uitkering. De leeftijd AOW gerechtigde leeftijd gaat in 2020 omhoog naar 66 jaar. In 2025 zal deze naar verwachting verder stijgen naar 67 jaar.Daarnaast zal de AOW-uitkering vanaf 2013 een extra stijging van 0,6 procent per jaar meemaken. Deze stijging komt bovenop de inflatiecorrectie.

Het blijft met het nieuwe akkoord nog steeds mogelijk om eerder met pensioen te gaan. Wie hiervoor kiest, krijgt echter wel te maken met een korting van 6,5 procent op de AOW-uitkering. Naar verwachting zullen vooral mensen die op jonge leeftijd zijn begonnen met werken en vaak zwaardere beroepen met een laag inkomen hebben eerder willen stoppen. Voor de lagere inkomens komt er daarom vanaf 2020 een extra ouderenkorting van 300 euro.

Besparing
De hervorming van de AOW moet een besparing opleveren van 4 miljard euro voor de overheid. Daarnaast moeten de nieuwe afspraken de AOW beter bestand maken tegen de toenemende vergrijzing en schommelingen op de financiŽle markten.

FNV Bondgenoten, de grootse FNV-Bond, heeft zich fel tegen het pensioenakkoord uitgesproken. Volgens hen worden er teveel risico's bij de werknemers en de gepensioneerden neergelegd. De onderhandelaars zijn echter van mening dat de risico's juist gespreid worden door de mee- en tegenvallers uit te smeren over meerder jaren.

Daarnaast kunnen werkgevers en vakbonden straks per pensioenfonds bepalen wat de beste balans is tussen beleggingsrisico's en het bieden van zekerheid over de hoogte van het pensioen. In principe zouden de pensioenpremies die werkgevers en werknemers betalen, volgens de onderhandelaars, niet verder mogen stijgen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet