Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Pensioenen massaal gekort

Auteur: Mister Money woensdag 18 augustus 2010
Twaalf tot veertien pensioenfondsen zullen per 1 januari de uitkeringen moeten verlagen, omdat zijn dusdanig in de problemen zijn gekomen door de financiŽle crisis. Dit betekent dat tienduizenden Nederlanders volgend jaar worden gekort op hun pensioen. Minister Donner van Sociale Zaken en toezichthouders van de Nederlandsche Bank (DNB) maakte dit dinsdag bekend.

DNB schat dat de kortingen op de pensioenuitkeringen zullen variŽren van 1 tot 14 procent en dat dit ruim 150 duizend gepensioneerden. Hoeveel dit een gepensioneerde gaat kosten hangt af van het maandbedrag en de uiteindelijke korting. Bij een maandelijkse uitkering van 900 euro en korting van 2 procent, ontvangt een gepensioneerde 18 euro minder per maand.
 
Ook werknemer zullen merken dat het bedrag voor wanneer zij stoppen op hun 65ste op hun pensioenoverzicht lager wordt. Zij hebben echter wel het voordeel dat als het weer beter gaat met het pensioenfonds, dit bedrag weer zal gaan stijgen.
 
Om welke fondsen het precies gaat, is niet bekend. Het Financieel Dagblad bericht vandaag dat het vooral om beroepsfondsen, zoals voor apothekers en notarissen gaat en bedrijfstakfondsen, bijvoorbeeld die voor de vleesindustrie.
 
Toezicht
Vanaf begin dit jaar houdt DNB al achttien pensioenfondsen nauw in het oog. Vier daarvan hebben al voldoende maatregelen genomen voor herstel en de andere veertien hadden nog tot april 2012 de tijd. Na een tussentijdse evaluatie heeft DNB echter geadviseerd sneller in te grijpen.
 
Er is in mei vorig jaar afgesproken dat alle fondsen binnen een jaar 105 procent van hun verplichtingen gedekt moeten hebben. Dit ligt nu op gemiddeld 100 procent.
 
DNB neemt uiterlijk vandaag contact op met de betrokken pensioenfondsen om te inventariseren of er nog alternatieven zijn voor de korting, zoals een eenmalig storting door de werkgever, hogere premies of het aanpassen van de voorwaarden.
 
Swap-rente
Naast tegenvallende resultaten op de aandelenmarkt, is de ingezakte swap-rente een belangrijke oorzaak voor de problemen bij de pensioenfondsen. Deze rente wordt gebruikt om te bepalen hoeveel een financiŽle instelling vandaag in kas moet hebben om over bijvoorbeeld tien jaar 1.000 euro te kunnen uitkeren. Daalt de swap-rente, zoals de afgelopen maanden, dan moeten instellingen meer geld in kas houden.
 
 

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet