Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Pensioenfonds Zorg wil beleggen met het pensioen van werknemers

Auteur: Mister Money dinsdag 4 december 2012
Het pensioenfonds Zorg en Welzijn wil meer risico gaan nemen met de pensioengelden van werknemers in de zorg. Dat zei directeur Peter Borghoff dinsdag tegen de NOS. Het fonds hoopt zo hogere pensioenen te kunnen garanderen. Zorg en Welzijn wordt daarmee ook het eerste Nederlandse fonds dat inhaakt op de plannen van het kabinet om het pensioenstelsel per 2015 te hervormen.

Het pensioenfonds wijkt bewust af van de ‘maximale zekerheid’ waar pensioenaanbieders tegenwoordig naar streven, omdat dit lagere en duurdere pensioenen oplevert. Door juist te kiezen voor meer risico wil Zorg en Welzijn meer nadruk leggen op ‘behoud van koopkracht, schokbestendigheid tijdens financieel onrustige tijden en eerlijker verdeling van risico’s over alle generaties’, aldus Borghoff.

Weerstand

Het voornemen van Zorg en Welzijn stuit op veel kritiek. Het blijft een soort gokken, vinden critici, want beleggen houdt in dat pensioenen beursafhankelijk worden. Een ander kritiekpunt is juridisch van aard: het kapitaal dat Zorg en Welzijn al heeft opgebouwd kan niet zomaar overgezet worden naar het systeem dat ze nu voor ogen hebben. Dat zou volgens experts ‘onteigening’ betekenen. Waarschijnlijk zal dan via de rechter worden bepaald of een dergelijke overgang wel kan worden afgedwongen. Nog een knelpunt: werknemers in de zorg zullen min of meer verplicht worden om in het nieuwe systeem van Zorg en Welzijn mee te gaan.

Geen zekerheid

Pensioenfondsen breken zich al jaren het hoofd over hoe ze een zeker en vast pensioen kunnen aanbieden. O.a. de langere levensverwachting van gepensioneerden en zich moeilijk aan inflatie aanpassende pensioenen hebben dat proces bemoeilijkt. De roep om een nieuw pensioensysteem is dan ook groot. Veel fondsen zijn zelfs genoodzaakt om de pensioenen te verlagen. Zorg en Welzijn zal die verlaging ook gaan toepassen, maar dan geleidelijk, over een tijdsbestek van tien jaar.

Het plan van Zorg en Welzijn is nog geen zekerheid. Het pensioenfonds wacht eerst op een akkoord van werkgevers en werknemers. Het plan zal dan ten vroegste in 2015 kunnen worden uitgevoerd, hetzelfde jaar waarin het kabinet beoogt het pensioenstelsel te moderniseren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom