Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Pensioenfondsen in problemen door dalende beurskoersen

Auteur: Mister Money woensdag 10 augustus 2011
De aanhoudende daling van de aandelenkoersen van de laatste weken, is niet alleen nadelig voor de belegger. Ook pensioenfondsen hebben er last van. Een aantal pensioenfondsen heeft zelfs al de noodklok geluid bij De Nederlandsche Bank (DNB), omdat ze onder de wettelijk vereiste dekkingsgraad van 105 procent terecht zijn gekomen. Ze vrezen het komende jaar te moeten gaan korten op de pensioenuitkeringen.

Nog meer dan van de dalende beurskoersen en dus tegenvallende beleggingsresultaten hebben de pensioenfondsen last van de dalende rente op de kapitaalmarkten. De rentes op staatsobligaties zijn de laatste maanden dalende. Het gevolg van deze lage rentetarieven is dat de pensioenfondsen veel meer reserves moeten aanhouden om aan haar verplichtingen te kunnen voldoen. Hierdoor daalt bijna automatisch de dekkingsgraad, als de fondsen zelf niet ingrijpen.

Deze situatie ontstond ook halverwege vorig jaar. Toen heeft DNB een aantal pensioenfondsen ter verantwoording geroepen, omdat ze onder de wettelijke vereiste dekkingsgraad terecht waren gekomen. Deze fondsen hebben een plan moeten voorleggen aan de toezichthouder om in de toekomst toch aan haar verplichtingen te kunnen voldoen. De meeste fondsen kozen voor korten op de pensioenuitkeringen en/of verhogen van de pensioenpremies voor werknemers.

Na een stijging van de rentes in de eerste maanden van 2011, leken de problemen voor de pensioenfondsen van de baan. Sinds er in juli weer een dalende trend is ingezet door rentetarieven, dreigen we opnieuw in een situatie te belanden zoals in de tweede helft van 2010. DNB heeft al aangeven dat ze verwacht dat pensioenfondsen die nu onder wettelijke dekkingsgraad terecht komen, gewoon het voorgelegde plan van pensioenkortingen en het verhogen van de premies zullen moeten uitvoeren. Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft woensdag bekend gemaakt dat haar dekkingsgraad is gedaald tot onder de 100 procent.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet