Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Pensioenleeftijd in Europa

Auteur: Mister Money Dinsdag 31 maart 2009
Honderd procent zeker is het nog niet, maar de kans is groot dat de pensioenleeftijd wordt opgetrokken naar 67 jaar. Mochten de Sociale Partners met een alternatief plan komen dat net zoveel geld opbrengt, dan bestaat er een kleine kans dat de verhoging alsnog geschrapt wordt.

De Sociaal-Economische Raad heeft tot 1 oktober de tijd om een unaniem advies uit te brengen over het alternatieve plan van de Sociale Partners. Het plan moet, net als de verhoging van de AOW-leeftijd, 4 miljard euro opleveren. Mocht er een goed alternatief komen, dan is het nog niet vanzelfsprekend dat het kabinet terugkomt op haar besluit.

De pensioenleeftijd van 65 jaar werd jarenlang als een Ďheilig huisjeí beschouwd. Er werd wel wat gemompeld over een mogelijke verhoging, maar de weerstand was zo groot dat dit weer snel de kop werd ingedrukt. Maar tijden van crisis vragen om drastische maatregelen en heilige huisjes vallen om. De verhoging van de AOW-leeftijd zorgt wel voor veel onrust.

Duitsland
Toch is Nederland niet het eerste Europese land dat een verhoging uitvoert. Duitland besloot in 2007 al om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Tussen 2012 en 2029 wordt daar ieder jaar de pensioenleeftijd met een maand opgehoogd. Vanaf 2024 worden er jaarlijks twee jaren bijgeteld. Onze Oosterburen namen deze maatregel om de vergrijzing te financieren.
Duitsland werkt net als Nederland met een omslagstelsel. De werkende generatie bekostigt het staatspensioen voor de oudere generatie via een inkomensafhankelijke premie. Werknemers en werkgevers betalen ieder 50 procent van de premie.

BelgiŽ
In BelgiŽ gaan vrouwen nu nog op hun 63e met pensioen. Voor mannen geldt een pensioenleeftijd van 65 jaar. Dit jaar worden de pensioenleeftijden in BelgiŽ gelijkgetrokken. Een verhoging naar 67 jaar is bij onze Zuiderburen overigens nog niet aan de orde. De Minister van Pensioenen in BelgiŽ Maria Arena heeft gezegd dat BelgiŽ Nederland niet zal volgen in een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd. De Minister wil eerst dat de activiteitsgraad van de 55- tot 65-jarigen wordt opgetrokken. Zij wil mensen ertoe aanzetten om zo lang mogelijk door te gaan met werken.

Frankrijk
Het Franse parlement veranderde eind 2008 de pensioenwetgeving. Werknemers kunnen nu tot hun 70e verjaardag blijven werken, voorheen moesten de Fransen verplicht op hun 65e verjaardag stoppen met werken. De franse regering heeft deze maatregel genomen om de economie een impuls te geven.

Denemarken
De Denen kenden tot 2004 een pensioenleeftijd van 67 jaar. Nu mogen zij op hun 65e stoppen met werken. Wel is het aantrekkelijker gemaakt om langer door te gaan met werken door de vutleeftijd te verhogen. Deze verhoging heeft effect gehad, want uit onderzoek blijkt dat de werklust van de Denen is toegenomen.

Lees ook: Crisispakket van 17,3 miljard euro

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet