Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Pensioenrisico’s worden doorgeschoven

Auteur: Miss Money woensdag 26 september 2012
Goed nieuws voor werknemers en gepensioneerden, kopten veel media begin deze week. Het kabinet en De Nederlandsche Bank (DNB)hebben een set maatregelen gepresenteerd waardoor de pensioenfondsen waarschijnlijk minder, of soms helemaal niet, hoeven te korten op de uitkeringen en ook premieverhogingen veel minder groot zullen zijn.

Het meest uitgelichte deel van het pakket maatregelen is de renteverhoging. DNB en het kabinet hebben besloten dat pensioenfondsen een hogere rekenrente mogen hanteren om hun dekkingsgraad vast te stellen. De dekkingsgraad wil zeggen in hoeverre pensioenfondsen in staat zijn om aan hun toekomstige verplichten te voldoen. Rente speelt hierin een belangrijke rol, immers hoe lager de rente, hoe minder pensioenfondsen zullen verdienen op hun beleggingen. Zij moeten dus van minder rendement uit gaan in de toekomst en daarom meer geld in kas hebben om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen.

Dat de marktrentes momenteel laag staan, komt doordat het economische minder goed gaat. DNB en het kabinet gaan er echter vanuit dat de economie over enkele jaren wel weer aan zal trekken en dat de pensioenfondsen daardoor uit mogen gaan van een hogere rente voor de toekomst. Daardoor hoeven ze nu minder reserves aan te houden en zal de dekkingsgraad omhoog gaan.

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel mooi,maar er schuilt wel een risico in deze aanpak. Namelijk: wat als de economie niet aantrekt of we binnen een aantal te maken krijgen met een nieuwe crisis? In dat geval zal blijken dat de rendementen waarmee gerekend is in de praktijk tegen gaan vallen en zal er dus alsnog gekort moeten gaan worden en waarschijnlijk sneller en harder. Omdat dit pas over een aantal jaren duidelijk wordt, wordt met deze maatregel dus het risico door geschoven naar de toekomstige generaties.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet