Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Pensioensysteem: de pensioenregelingen

Auteur: Mister Money vrijdag 3 januari 2014
Er zijn veel manieren om voor je pensioen te sparen. Wie vanuit het werk pensioen opbouwt, valt in een pensioenregeling. De pensioenregelingen vanuit het werk zijn in twee categorieën op te splitsen: de uitkeringsovereenkomst en de premieovereenkomst. Het is voor jou als werknemer belangrijk om te weten binnen welke regeling je valt.

Afhankelijk van je carričreverloop kan de ene regeling namelijk vele malen gunstiger uitpakken dan de andere. Er zijn drie verschillende uitkeringsovereenkomsten die wij kort en bondig zullen behandelen.

1. De eindloonregeling
Met een eindloonregeling bouw je ieder jaar een stukje ouderdomspensioen op. De eindloonregeling wordt ook wel final-pay of eindsalarissysteem genoemd. Het opbouwpercentage bedraagt over het algemeen 1,75 procent per jaar. Kenmerkend voor de eindloonregeling is dat er uit wordt gegaan van het laatstverdiende loon. Wordt je salaris verhoogd? Dan wordt je opgebouwde pensioen opgetrokken naar het niveau van de nieuwe pensioengrondslag. De eindloonregeling is dus met name gunstig voor mensen die steeds meer gaan verdienen.

Het tegenovergestelde geldt natuurlijk ook. De eindloonregeling kent ook een aantal nadelen. Ga je aan het eind van je loopbaan minder verdienen, dan is de regeling juist erg ongunstig. Daarnaast wordt er bij deze regeling puur naar je salaris gekeken. Bonussen en provisies die je ontvangt, worden dus niet meegeteld.

2. De middelloonregeling
Net als bij de eindloonregeling bouw je met een middelloonregeling ook ieder jaar een gedeelte van je ouderdomspensioen op. Het grote verschil tussen bovengenoemde regelingen is dat bij een middelloonregeling niet wordt gekeken naar het laatstverdiende salaris, maar naar het gemiddelde loon tijdens je carričre. Over het algemeen worden middelloonregelingen geďndexeerd. Het pensioen dat is opgebouwd groeit mee met de loonstijging van de bedrijfstak. Dit heet een welvaartsvast pensioen. Een pensioen dat meegroeit met de prijsinflatie wordt toeslagverlening genoemd.

Let op: indexering van een pensioen is echter bijna altijd voorwaardelijk. Er moeten immers voldoende middelen zijn om de indexering te kunnen bekostigen.

3. De beschikbare premieregeling
Bij beschikbare premieregelingen belooft je werkgever je geen pensioenuitkering, maar hij geeft je uitsluitend een pensioenpremie. Deze premie kan je gehele carričre gelijk blijven of met je leeftijd meegroeien. De premie wordt gedeeltelijk in een spaar- of beleggingsdepot gestort. Het gedeelte dat niet in een depot wordt gestopt, wordt gebruikt om de risico’s van arbeidsongeschiktheid en overlijden te dekken. Zo kan het nabestaandenpensioen of de arbeidsongeschiktheiduitkering gefinancierd worden. Tevens gaan de kosten van de verzekeraars nog van de premies af. Bij een beschikbare premieregeling is de pensioenhoogte minder zeker dan bij een middelloon- of eindloonregeling.

Combinatieregelingen
Tot slot zijn er nog combinatieregelingen. Een combinatieregeling is, zoals de naam al doet vermoeden, een combinatie tussen twee of meer regelingen. Tot een bepaald salarisniveau wordt pensioen opgebouwd volgens een eindloon- of middelloonregeling. Daarboven geldt een beschikbare premieregeling. Daarnaast zijn er nog combinatieregelingen waarin de hele pensioengrondslag deels wordt opgebouwd volgens een eindloon- of middelloonregeling en een gedeelte via een beschikbare premieregeling.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Eerder met pensioen, kan dat nog wel?
Wat is pensioen?
Samenwonen? Regel ook de toekomst!
Laat uw pensioengelden niet liggen!
Pensioentekort- Wat is dat?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet