Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Pensioentekort- Wat is dat?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Dinsdag 16 december 2008
Als maatstaf voor een goed pensioen wordt 70 procent van het laatst verdiende inkomen (eindloonregeling) of gemiddelde inkomen (middelloonregeling) genomen. Een pensioentekort kan ontstaan door één of meerdere keren van werkgever te wisselen, parttime te werken, langer dan één jaar in het buitenland te wonen, geen pensioen via de werkgever op te bouwen, een leaseauto te rijden, door ploegendienst toeslag of winstdeling te ontvangen, (met je partner) tweeverdiener te zijn of te laat met opbouw beginnen. Een werknemer heeft daarom een grote kans een tekort te hebben in zijn pensioen opbouw.

Als er minder dan 70 procent van het laatst verdiende loon wordt opgebouwd is er in de regel sprake van een pensioengat, pensioen tekort of een pensioenbreuk. Daar een pensioen veelal afhankelijk is van persoonlijke wensen en gezinsomstandigheden, is het moeilijk om over pensioen in algemene zin advies te geven. Daarom is het raadzaam voor pensioenadvies een gesprek met een specialist te voeren, bij een pensioenverzekeraar of pensioenfonds. Een adviseur heeft de kennis en de ervaring om de noodzakelijke berekeningen snel uit te voeren en de vaak moeilijk te begrijpen pensioenoverzichten en reglementen te overzien.

Het is verstandig om lang voor de gewenste pensioendatum na te denken over je wensen. Hoe eerder je begint (tussen 25 en 50 jaar), hoe lager de lasten worden en hoe meer tijd er is om het einddoel te bereiken. Let op, dat bij gezins- of inkomenswijzigingen kan het zo zijn dat het pensioen aangepast moet worden. Denk aan een nabestaandenpensioen voor een partner en/of kinderen.

Veel werknemers hebben diverse banen gehad en diverse pensioenen (pensioentjes) opgebouwd. Bij het bereiken van de pensioen gerechtigde leeftijd worden deze niet automatisch uitgekeerd. Deze dienen aangevraagd te worden. Derhalve dient een gepensioneerde altijd goed in gaten te houden waar pensioen is opgebouwd. Bewaar bewijsstukken en geef adreswijzigingen door.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Eerder met pensioen, kan dat nog wel?
Wat is pensioen?
Samenwonen? Regel ook de toekomst!
Pensioensysteem: de pensioenregelingen
Laat uw pensioengelden niet liggen!

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet