Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Prestatiebonussen op de Olympische Spelen

Auteur: Mister Money Vrijdag 22 augustus 2008
Naast de sportieve strijd vindt er bij de Olympische Spelen in Beijing een andere competitie plaats die minder goed zichtbaar is. Het gaat dan over de financiŽle wedloop tussen de verschillende landen over de premies die de medaillewinnaars ontvangen.

In China is dit bonusstelsel duidelijk zichtbaar. In 1984 nam het land voor het eerst deel aan de Spelen. Er werd toen slechts 600 euro uitgekeerd voor een gouden medaille. Dit jaar ligt er voor de Chinese sporters die een gouden plak weten te bemachtigen 150.000 euro klaar. China staat overigens niet bovenaan de internationale ranglijst. Het is Singapore dat bij deze Spelen de kroon spant met een bedrag van 500.000 euro voor de Olympische hoofdprijs. Ook de Filippijnen, MaleisiŽ en Griekenland trekken flink de portemonnee, daar wordt respectievelijk 220.000, 200.000 en 190.000 euro uitbetaald aan landgenoten die succes weten te behalen.

Nederland
Sinds 1996 kent Nederland een stelsel van Olympische prestatiebonussen. Maar de betreffende bedragen zijn de afgelopen decennia ongeveer hetzelfde gebleven, in tegenstelling tot de meeste andere landen. Het NOC*NSF heeft voor een gouden medaille 27.500 euro over. Zilver levert een Nederlandse sporter 20.000 euro op en brons 12.000 euro. Voor teamsporters geldt dat zij de bonus moeten delen en wanneer een sporter meerdere medailles in de wacht sleept, worden de normbedragen met elke extra plak met een derde verminderd.

Nederlandse medaillewinnaars moeten over de bonussen 40 procent belasting betalen. Het behalen van zoín Olympische bonus kan bovendien nadelig zijn voor de toelage die sporters zonder substantiŽle inkomsten maandelijks ontvangen. Toch is het niet nodig medelijden te hebben met de Nederlandse sporters. Zij worden door hun privťsponsors ruimschoots beloond.

De Oudheid
Dat Griekenland in financieel opzicht het beste met zijn sporters voorheeft is gezien het verleden niet zo gek. Het was in de Oudheid namelijk de normaalste zaak van de wereld dat Olympische titels royaal werden beloond. Sterker nog, veel ontwikkelingen in de sport (denk aan professionalisering en commercialisering) lijken verdacht veel op de situatie in het oude Griekenland. Het motto 'deelnemen is belangrijker dan winnen' was op de antieke atleet dus zeker niet van toepassing. Het draaide in de Oudgriekse sportcultuur bovendien zeker wel om geld. Het was volkomen acceptabel om geld of andere prijzen te ontvangen voor sportprestaties.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet