Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Prinsjesdag: gezinnen en ouderen

Auteur: Mister Money Woensdag 16 september 2009
Prinsjesdag hoort een feestelijke gebeurtenis te zijn. De boodschap van het kabinet en de koningin waren alles behalve feestelijk. Het gaat niet goed met Nederland. We komen waarschijnlijk armer uit de crisis en zullen Ďde tering naar de nering moeten zettení in deze moeilijke tijd. Iedereen zal de komende jaren moeten inleveren. Mister Money heeft de belangrijkste punten uit de miljoenennota en de begroting op een rij gezet voor gezinnen en ouderen.

Voor mensen met kinderen gaat er een heleboel veranderen. Zo worden het kindgebonden budget en de kinderbijslag de komende jaren bevroren. Dit houdt in dat deze uitkeringen niet aan de inflatie aangepast zullen worden. Nederland kent op dit moment een lage inflatie van ongeveer 1 procent. De verwachting is dat dit zal toenemen, zodra de economie weer aantrekt. Hoe sneller de inflatie stijgt, hoe harder ouders getroffen worden door deze maatregel van het kabinet. Het aantal ouders dat recht heeft op het kindgebonden budget zal volgend jaar dalen. De grens bedroeg in 2009 50.250 euro (verzamelinkomen) voor een huishouden met 2 kinderen onder de 12 jaar. In 2010 ligt de grens op 46.300 euro. Huishoudens met kinderen boven de 12 jaar profiteren van een hoger kindgebonden budget, omdat in dat bedrag nu ook de tegemoetkoming schoolkosten zit. Voorheen diende dit apart aangevraagd te worden.

Goed nieuws voor gezinnen
In de plannen van het kabinet was ook positief nieuws te vinden voor mensen met kinderen. Zo komt er wellicht een keurmerk voor gezinsvriendelijke werkgevers. Daarnaast gaat het kabinet kijken welke mogelijkheden er zijn op het gebied van flexibel werken. Mensen moeten kunnen werken op momenten dat het voor hen gunstig is. Daarnaast dienen verlofregelingen soepeler te worden zodat het voor mensen eenvoudiger wordt om er gebruik van te maken. Andere maatregelen die het kabinet wenst te nemen zijn een verhoging van de pleegvergoeding en extra hulp voor ouders met schulden. Voor de laatste maatregel trekt het kabinet tussen 2009 en 2011 134 miljoen euro uit.

Ouderen en pensioen
Een onderwerp waar al veel over gesproken is, is de verhoging van de AOW leeftijd naar 67 jaar. De verhoging is zo goed als zeker. Alleen de sociale partners kunnen dit nog voorkomen, door met een alternatief te komen dat de overheid net zoveel geld opbrengt. De gestelde deadline hiervoor is 1 oktober. Een andere maatregel betreft de partnertoeslag. Op dit moment ontvangen 65-plussers een toeslag voor hun jongere, niet werkende partner. In 2011 zal deze toeslag alleen uitgekeerd worden aan partners die 55 jaar of ouder zijn. De partnertoeslag wordt in zijn geheel in 2015 geschrapt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 



Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet