Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Problemen met lenen door BKR?

Auteur: Mister Money donderdag 20 december 2012
Stel, je wilt samen met je partner een caravan gaan kopen. Maar jullie financieringsaanvraag wordt afgewezen omdat je bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd blijkt te staan. De afwijzing komt als een complete verrassing. Hoe kan dat?

Miljoenen Nederlanders staan geregistreerd bij het BKR in Tiel omdat ze een lening, een roodstand of een creditcard hebben. Voor de meeste van hen levert die BKR-registratie geen enkel probleem op. Je wordt namelijk ook geregistreerd als je géén betalingsproblemen hebt. Maar voor enkelen kan het wel lastig of zelfs onmogelijk zijn om een krediet of een hypotheek af te sluiten. Deze mensen staan namelijk gemarkeerd als wanbetaler en hebben van het BKR een zogenaamde achterstandscode bij hun naam gekregen. Zo wordt voorkomen dat iemand meer leent dan hij of zij zich kan veroorloven.

Wanbetaler of niet?
Probleem is echter dat niet iedereen weet heeft van deze achterstandscode. Als je ooit een rekening twee maanden te laat betaald hebt, of misschien het saldo op je bankrekening niet hebt aangevuld, heb je van het BKR al zo’n A-code gekregen. Oók als je de betalingsachterstand al lang hebt ingelopen! Alleen als door inlossing het krediet wordt beëindigd, komt er een H-code (van herstel) achter je naam te staan. Loopt het krediet door, dan blijft de achterstandscodering tot vijf jaar ná aflossing nog in het register staan. Deze achterstandscode kan je dus jarenlang blijven achtervolgen. Waardoor het kan gebeuren dat iemand die tijdens zijn studententijd betalingsproblemen heeft gehad, maar nu een prima baan heeft, toch geen financiering voor een nieuwe auto kan krijgen of zelfs geen huis kan kopen.

Administratieve fouten
Een negatieve BKR-codering kan ook geheel onterecht zijn. Bijvoorbeeld door een administratieve fout van de geldverstrekker of het telecombedrijf. Volgens de Consumentenbond komt dat regelmatig voor. Ook als een product of dienst te laat geleverd werd en je daardoor te laat betaalde, kun je voor jaren aan een A-code vastzitten.

Onjuistheden opsporen
Om gênante vertoningen of teleurstellingen bij de autodealer of hypotheekverstrekker te voorkomen, kun je een overzicht opvragen van je gegevens zoals die bij het BRK geregistreerd staan. Dat kan bij het BKR of bij iedere willekeurige bank. Op die manier kun je ook fouten opsporen. Blijken je gegevens onjuist te zijn? Dan kun je een verzoek tot correctie indienen of een klacht indienen bij de Geschillencommissie van het BKR.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
BKR-code: hoe kom je er vanaf?
Lenen met BKR-code
Alles over het Bureau Krediet Registratie
Consumentenbond: “BKR-code na twee jaar schrappen”

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek