Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Problemen SNS Bank, moet ik me zorgen maken?

Auteur: Mister Money woensdag 30 januari 2013
De afgelopen weken is SNS erg veel in het nieuws geweest. Het concern SNS Reaal kampt met financiële problemen en kan de staatssteun die zij eerder heeft ontvangen waarschijnlijk niet op tijd terugbetalen. Dit komt doordat SNS Reaal grote verliezen leidt op haar vastgoedtak Property Finance. Er daardoor de laatste tijd hevig gespeculeerd over een faillissement van SNS, maar hoe realistisch is dat? En als dat gebeurt moet je dan zorgen maken over je spaargeld, verzekeringen, leningen en hypotheek bij SNS?

Allereerst is het belangrijk aan te merken dat de kans op een faillissement van SNS nihil is. De bank is een zogenoemde systeembank. Dit wil zeggen dat deze erg belangrijk is voor de economische stabiliteit in ons land en de overheid er dus veel aan gelegen is de bank te redden. Voor een mogelijke redding worden momenteel dan ook diverse scenario’s bekeken.

Maar wat als het toch misgaat? Als je minder dan 100.000 euro aan spaargeld hebt ondergebracht bij SNS of één van de dochterbanken (ASN, RegioBank of Reaal) hoef je je geen zorgen te maken. Deze banken vallen namelijk allemaal onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Wat echter wel belangrijk is om rekening mee te houden, is dat Reaal onder de bankvergunning van RegioBank valt. Heb je dus bij beide banken spaargeld, dan wordt toch maar maximaal één keer tot 100.000 euro gegarandeerd.

Heb je echter ook nog leningen en/of een hypotheek lopen bij dezelfde bank als waar je spaart? Dan worden bij een faillissement de schulden van het spaargeld afgetrokken om te bepalen hoeveel het depositogarantiestelsel uitkeert. Zijn je schulden groter dan je spaargeld, dan krijg je dus niets terug. Daar staat wel tegenover dat je schulden kleiner zijn geworden. De openstaande kredieten en hypotheken zullen bij een faillissement van de bank worden overgenomen door een curator of een andere bank.

Wat betreft de verzekeringen die bij SNS lopen, ligt het zelfs nog een klein beetje anders. De verzekeringstak van SNS Reaal is behoorlijk gezond en kan misschien worden afgesplitst. Mocht dit niet gebeuren, dan zullen bij een faillissement de verzekeringen die onder het SNS Reaal concern vallen, dan zullen de verzekeringen worden overgenomen door een andere verzekeraar. Dit wordt dan geregeld door De Nederlandsche Bank (DNB).

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet