Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Provisie of factuur?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 2 september 2009
Laten we het weer eens hebben over de beloning van financieel advies. Het is een jaren- en jarenlange gewoonte om adviseurs in de financiŽle dienstverleners te belonen voor hun in spanningen door middel van provisie. Die provisie betaal jij als klant niet, die wordt aan jouw adviseur uitgekeerd door de financiŽle instelling waar jij je producten afsluit. Als je er goed over nadenkt is dat eigenlijk een kromme situatie. De provisies die de verschillende banken en verzekeraars uitbetalen per afgesloten hypotheek of verzekering lopen nogal uiteen. Het verschilt per productsoort (een beleggingshypotheek levert meer op dan een aflossingsvrije hypotheek) en per instelling (voor diezelfde overlijdensrisicoverzekering betaalt de ene maatschappij meer provisie dan de andere). Het is voor jou adviseur erg verleidelijk om jou die producten de adviseren die hem het meeste opleveren. Terwijl hij natuurlijk hoort te adviseren wat voor jou het beste is.

Niemand beweert dat alle adviseurs alleen aan hun eigen portemonnee denken en jou niet optimaal adviseren. Er is alleen, zoals als ik het goed heb de AFM in het verleden ooit stelde, een Ďperverse prikkelí voor de tussenpersonen. Met name in slechtere financiŽle tijden Ė de hypotheken zijn aan de straatstenen niet kwijt te raken Ė kan het lastig zijn de verleiding te weerstaan om jou de kant van het meest lucratieve product op te sturen.

Ook nu roept de AFM weer dat ze het liefst een provisieloze financiŽle dienstverlening zou zien. Waarin de adviseur betaald wordt door de klant, gewoon een factuur sturen voor de verleende diensten. Dat is op zich helemaal niet vreemd: boekhouders, accountants, advocaten Ė ze werken allemaal zo. Die factuur kan dan nog op verschillende manieren tot stand komen: een uurtarief, een vaste prijsafspraak, een abonnementÖ you name it. De financiŽle instellingen hoeven de tussenpersoon dan niet meer te betalen, waardoor de producten goedkoper aangeboden kunnen worden. Dat is toch veel zuiverder dan het hele provisieverhaal?

De politiek is er wel mee bezig natuurlijk: het verbod op bonusprovisies en de verplichte provisietransparantie zijn niet zomaar ingevoerd. Hoe lang zal het duren voordat de hele provisiesystematiek overboord gegooid wordt? Dat lijkt mij helemaal geen slechte zaak. MaarÖ. op basis waarvan gaat de adviseur dan de producten selecteren? Of moet de klant dat dan maar zelf doen? Misschien moet ťťn van de diensten van de adviseur dan maar Ďvergelijkingslesí of Ďproductselectieí zijn. Voor deze dienst krijg je dan natuurlijk wel een factuur.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie Ė Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet