Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Provisies verzekeringen nog vaak te hoog

Auteur: Mister Money woensdag 9 maart 2011
De provisies die tussenpersonen ontvangen bij het afsluiten van woonlastenverzekeringen zijn nog steeds veel te hoogt, vindt de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM). Verzekeraar sluizen nog steeds een groot deel van de premies door naar de afsluitende adviseur, blijkt uit een brief die de AFM dinsdag heeft gepubliceerd.

De AFM heeft vorig jaar de premies onderzocht van de zogenoemde betalingsbeschermers. Dit zijn verzekeringen die vaak worden afgesloten bij bijvoorbeeld een hypotheek. Deze verzekeringen keren uit als de klant arbeidsongeschikt raakt, werkeloos wordt of overlijdt. De verzekeraar neemt dan (een deel) van de nog openstaande schuld op zich.

De verontwaardiging over de hoge provisies die bij deze verzekering, met name bij de koopsomvariant, worden gehanteerd ontstond in 2009. Toen bleek dat de provisie voor een bemiddelaar soms wel kon oplopen tot 80 procent.

Zulke hoge uitschieters komen, volgens de AFM, niet meer voor. De bedragen die tussenpersonen ontvangen echter nog steeds erg hoog, stelt de toezichthouder. Hierdoor lopen klanten het risico dat een adviseur hen alleen maar een verzekering verkoopt vanwege de hoge beloning die hij kan ontvangen en niet omdat het in belang van de klant is.

De AFM is van mening dat de provisie vaak te hoog is, omdat de adviseur ook al een provisie ontvangt bij het afsluiten van de hypotheek. Hij heeft dan reeds de financiŽle situatie van de klant in kaart gebracht. Hij hoeft dus relatief weinig werk te verrichten voor het afsluiten van eventuele betalingsberschermers

De provisie zou gemaximaliseerd moeten worden op 100 euro, stelt de AFM. Uitsluitend voor klanten met zeer complexe financiŽle behoeften, kan een uitzondering worden gemaakt. Vanaf 2013 wordt de provisie bij hypotheken en complexe financiŽle producten helemaal afgeschaft. De consument moet de adviseur dan rechtstreeks betalen voor zijn dienstverlening.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Ben jij wel goed verzekerd?
Ben jij wel goed verzekerd?
Verlaging zorgpremie niet zeker
Zorgpremies lager door winst zorgverzekeraars
Verzekeraars steeds beter in ontdekken verzekeringsfraude

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet