Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Recessierumoer

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 29 oktober 2008
Het woord gonst al tijden door de lucht : recessie. Komt er een recessie aan? Hoe erg wordt de recessie? Wat zullen de gevolgen zijn van een recessie? Dreigende recessie, recessievrees, op de rand van recessie…

Even een op het oog eenvoudige vraag: wat is een recessie? Ik geef eerlijk toe dat ik – met mijn economische opleiding – niet zomaar even het antwoord wist. Het is geen term waar je blij van wordt, dat weet ik dan nog wel, maar wat het precies is? Verschillende bronnen geven ook een verschillend antwoord trouwens. De ene bron stelt: ‘er is sprake van een recessie als de economische groei gedurende twee kwartalen minder is dan normaal’, de andere ‘als er twee kwartalen sprake is van een negatieve economische groei’. Dat zijn twee verschillende dingen volgens mij. Minder dan normaal geeft aan dat er nog wel groei is, negatief duidt op krimp in plaats van groei.

Maar hoe het ook zij, een economisch groeicijfer staat redelijk ver van ons bed. Wat betekent een recessie voor ons? Er kan minder makkelijk geld geleend worden. Niet alleen door particulieren maar zeker ook door bedrijven. Dat maakt dat er minder geïnvesteerd wordt en dat andere bedrijven daardoor minder werk hebben – bouwbedrijven bijvoorbeeld. Als bedrijven niet meer genoeg werk hebben moeten ze mensen gaan ontslaan. Ontslagen mensen hebben weer minder geld om uit te geven.

Nu geloof ik dat er in Nederland officieel nog niet gesproken kan worden van een recessie. Tegelijk wordt er waanzinnig veel over gesproken en krijgen we misschien wel een selffulfilling prophecy: als we er maar bang genoeg voor zijn gebeurt het vanzelf. Door de angst voor een aankomende recessie gaan we bijvoorbeeld minder geld uitgeven dan we anders zouden doen. Luxe uitgaven als nieuwe auto’s, een blinkende nieuwe TV of audio-installatie doen we nu even niet. Met als gevolg dat de fabrikanten en leveranciers van die producten het moeilijk krijgen. Ze moeten mensen gaan ontslaan en hun toeleveranciers ook. Alleen maar omdat wij onze hand op de knip houden uit angst voor een recessie.

Dus wat moeten we doen? Gewoon geld blijven uitgeven om de economie op gang te houden. De zekerheid van een vaste baan maar even koesteren. Want zolang je salaris gewoon binnenkomt kun je ook gewoon geld blijven uitgeven.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet