Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Rechtsbijstand: de rechtsbijstandverzekering

Auteur: Mister Money vrijdag 6 december 2013
Een rechtsbijstandsverzekering kan in sommige gevallen best handig zijn. Even een voorbeeldje: Je vriend en jij hebben een luxe vakantie geboekt. In de folder zag het er allemaal schitterend uit. Een jacuzzi op de badkamer, uitzicht op zee en een kingsize bed. Bij aankomst blijkt van de folder niets te kloppen. Je voelt je belazerd en daarom wil je een rechtszaak beginnen. Een rechtsbijstandverzekering kan op zoín moment plots heel handig zijn.

Iedereen die in Nederland woonachtig is, heeft bepaalde rechten. Hierbij wordt niet gekeken naar de hoeveelheid geld die je op de bankrekening hebt staan. Als mensen onrecht is aangedaan en zij geen advocaat kunnen betalen, dan kunnen zij aanspraak maken op gesubsidieerde rechtsbijstand vanuit de overheid. Dat wil zeggen dat de overheid deels voor de gemaakte kosten opdraait. Deze regeling geldt alleen voor mensen met een laag (lees: minimum) inkomen. Als jouw inkomen boven het vastgestelde bedrag uitkomt, dan hoef je niet te rekenen op een bijdrage vanuit de overheid.

Rechtsbijstandverzekering
Wie een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, kan bij een juridisch conflict rekenen op (financiŽle) hulp. Hoe deze hulp eruit ziet, is van de situatie afhankelijk. Er kan sprake zijn van juridisch advies of hulp bij het voeren van een rechtszaak. Een rechtsbijstandverzekering is een natura verzekering. Dit houdt in dat er niet in geld, maar in diensten wordt uitgekeerd. De verzekeringsmaatschappij stelt een bedrag beschikbaar waarmee de verzekerde een advocaat naar keuze kan inschakelen. Er zijn echter wel een paar verzekeraars actief die ook in geld uitkeren.

Wachttijd
Mensen met een rechtsbijstandverzekering worden tijdens een juridisch conflict ondersteund door een advocaat. Je moet wel enige tijd verzekerd zijn om hier gebruik van te kunnen maken. De verzekeraar hanteert namelijk een wachttijd die over het algemeen drie maanden bedraagt. Wil je binnen deze drie maanden een rechtszaak aanspannen of word je zelf aangeklaagd, dan zul je zelf de kosten moeten betalen.

Ook is het niet toegestaan om voor ieder klein geschil naar de rechtbank stappen. Er moet sprake zijn van financieel belang. Daarnaast is er vaak sprake van een minimum schadebedrag, voordat je een beroep op de verzekering kunt doen. Een verzekeraar heeft het recht om een zaak stop te zetten, als deze de zaak niet meer haalbaar acht. Daarnaast kan de verzekeraar een halt toe roepen, als de kosten niet opwegen tegen de baten. De verzekeraar zal de gemaakte kosten wel vergoeden.

De zaak
Mocht de rechtsbijstandverzekeraar het Ďbelangí van de zaak inzien, dan zal deze in eerste instantie proberen een rechtszaak te voorkomen, door de tegenpartij met juridische argumenten van jouw gelijk te overtuigen. Als dit niet lukt en het conflict draait uit op een rechtszaak, dan worden de griffier, advocaat en proceskosten vergoed. Als het noodzakelijk is om een deskundige in te schakelen, dan worden ook deze onkosten vergoed.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Gesubsidieerde rechtsbijstand
Rechtsbijstandsverzekering, wat is gedekt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet