Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Rechtsbijstandsverzekering

Weet je niet precies wat een rechtsbijstandsverzekering is? Op deze pagina vind je alles wat je hierover moet weten. Een rechtsbijstandverzekering geeft je juridische hulp. De voor- en nadelen van de rechtsbijstandverzekering worden op een rijtje gezet. Daarnaast geeft MisterMoney nog wat handige tips mee voor als je een rechtsbijstandsverzekering wilt afsluiten.

Informatie rechtsbijstandsverzekering
Het is tegenwoordig helemaal niet ondenkbaar dat je betrokken raakt bij een juridisch geschil. Voorbeelden hiervan zijn; een arbeidsgeschil (bijvoorbeeld over onterecht ontslag) of een geschil met een verkoper. Mochten de problemen uitlopen op een conflict, dan heb je juridische hulp nodig.

Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering die je met juridische hulp ondersteunt en of verdedigt tijdens een conflict. De enige voorwaarden die er wordt gesteld is dat er sprake moet zijn van financieel belang. Er moet een minimaal schadebedrag zijn voordat je een beroep kunt doen op de verzekering. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Ten eerste zal de verzekeraar op basis van juridische argumenten de tegenpartij van jouw gelijk te overtuigen. Mocht het uitlopen op een rechtzaak dan worden de griffier-, proces- en advocaatkosten (indien deze door de verzekeraar is aangewezen) vergoed. Ook de kosten voor het inschakelen van een eventuele deskundige en de veroordeling tot betaling van de kosten van de tegenpartij worden gedekt.

Mensen met een laag inkomen hebben recht op gesubsidieerde rechtshulp (vanuit de overheid) en hoeven dus geen rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Ligt je inkomen boven een bepaalde grens, dan is het voordelig om dit wel te doen.

Voordelen:
Mocht je juridische geschillen met klanten, buren, overheden, werkgever of andere partijen krijgen, dan stelt de rechtsbijstandverzekeraar een jurist ter beschikking die je ondersteunt.
De verzekeraar handelt alle juridische rompslomp voor je af zonder iets in rekening te brengen, behalve de jaarpremie natuurlijk.

Nadelen:
Niet alle zaken worden door een Rechtsbijstandverzekering gedekt. Uitsluitingen zijn:

1. Zaken die op het moment van het afsluiten van de verzekering al speelden of waarvan toen al in redelijkheid duidelijk was dat deze op korte termijn tot een conflict zouden gaan leiden.
2. Zaken die te laat worden aangemeld.
3. Zaken waarbij de verzekerde de afhandeling hindert.
4. Problemen met de fiscus, vermogensbeheer en de exploitatie van onroerend goed. Bij sommige verzekeraars kunnen deze zaken wel separaat worden meeverzekerd!
5. Geschillen met de Overheid over algemeen geldende regels.
6. Echtscheiding.
7. Strafzaken waarbij opzettelijk handelen van de verzekerde aan de orde is.
Afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering
Mister Money TopTips
Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
 
Wist u dat het aanvullende zorgpakket vaak te uitgebreid is?
Wist je dat alleen een basisverzekering voor je kind meestal voldoende is?
Wist u dat een ongevallenverzekering geen overbodige luxe is?
Wist u dat het eigen risico in 2014 omhoog gaat naar 360 euro?
Wist u dat het niet zeker is dat de zorgpremies komend jaar omlaag gaan?