Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Rechtsbijstand nodig?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Vrijdag 18 juli 2008
Een rechtsbijstandverzekering zit niet bij iedere Nederlander standaard in het verzekeringspakket. Soms omdat men de risicoís niet kent of niet van het bestaan afweet. Maar ook omdat het niet de goedkoopste verzekering is die er bestaat. Of omdat men het niet nodig vindt. Hoe zit dat met rechtsbijstand?

Juridische conflicten
In ons dagelijks leven hebben we voortdurend te maken met rechtshandelingen. Het kopen van een brood bij de bakker is al een rechtshandeling! Met iedere rechtshandeling kan er een juridisch conflict ontstaan en bij dit soort conflicten hebben de meeste mensen hulp nodig.

Help!
Die hulp kan komen vanuit de gesubsidieerde rechtsbijstand. Deze is echter alleen bestemd voor mensen met een heel laag inkomen, er zijn veel mensen die er niet voor in aanmerking komen. Dan ben je aangewezen op een advocaat die ieder uurtje tegen een fors tarief factureert. Maar er zijn alternatieven.

Voor sommige juridische conflicten kun je ondersteund worden doordat je lid bent van een vereniging op dat gebied. Denk bijvoorbeeld aan vakbonden voor arbeidsconflicten en de ANWB voor conflicten op het gebied van verkeer en toerisme. Overigens is rechtsbijstand voor verkeerszaken ook vaak meeverzekerd in de autoverzekering.

Rechtsbijstandverzekering
Dan zijn er de rechtsbijstandverzekeraars. Als je verzekerd bent kun je met al je vragen op juridisch gebied terecht bij de verzekeraar. Ze proberen een probleem eerst door bemiddeling op te lossen. Komt het tot een rechtszaak, dan word je bijgestaan door een advocaat. Een prettig gevoel als je weet dat je geen zorgen hebt over de financiŽle kant van het uitvechten van geschillen.

Dekking
Er zijn wel wat dingen die je moet weten over rechtsbijstandverzekeringen. Zo vallen niet alle soorten conflicten onder elke dekking. Echtscheiding is een standaard uitzondering. Vermogenszaken (bijvoorbeeld ruzie met de Belastingdienst) moeten vaak apart meeverzekerd worden. De ene verzekering werkt met een compleet pakket, de andere met modules Ė waardoor je op maat kunt kiezen welke conflicten gedekt moeten zijn.

Wachttijd
Een belangrijk punt is ook de wachttijd. Meestal is er sprake van een periode van drie maanden die verstreken moet zijn sinds de ingangsdatum, voordat je een geschil kunt voorleggen. Dit om te voorkomen dat je pas een verzekering afsluit als je verwacht of zelfs al weet dat er een juridisch conflict is of aan zit te komen. Dat zou immers hetzelfde zijn als een brandverzekering afsluiten voor een woning die al in brand staat.

Beoordeling
Met een rechtsbijstandverzekering kun je niet voor iedere ruzie naar de rechter stappen. De juristen van de verzekeraar beoordelen de zaak en het daarbij behorende financiŽle belang. De verzekeraar kan een geschil ook afkopen als ze inschatten dat het voeren van een zaak ze meer kost dan jou een vergoeding te geven.

Wel of niet verzekeren?
De afweging of je al dan niet een verzekering wilt afsluiten voor rechtsbijstand is heel persoonlijk. De ťťn wil graag dat gevoel van zekerheid, de ander neemt het risico liever voor eigen rekening. Als je geen conflicten krijgt bespaar je immers een behoorlijk bedrag aan premie. Maar krijg je wel te maken met een juridisch traject, dan zijn de kosten aanzienlijk.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet