Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Redenen om over te sluiten?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) zondag 17 december 2017
Er kunnen verschillende redenen zijn om te onderzoeken of oversluiten mogelijk en zinvol is. De twee meest voorkomende oorzaken zijn een lagere maandlast óf het verhogen van de hypotheek. De hieronder genoemde redenen moeten geen reden op zich zijn om daadwerkelijk over te sluiten. De oversluiting moet passen in het financiele plaatje. De kosten moeten in goede verhouding staan met het doel, de wensen, mogelijkheden en uiteraard de nieuwe maandlast.

Oversluiten voor lagere maandlasten:
Als de huidige rente lager is dan de eigen hypotheekrente, kan een oversluiting financieel gezien goed voor je uitpakken. Echter hoeft een lagere maandlast niet voordeliger te zijn. De kosten die met een oversluiting samenhangen, moeten binnen een redelijke termijn terugverdiend kunnen worden.

Oversluiten bij een verbouwing:
Wanneer een verbouwing wenselijk is, zijn er kortweg twee mogelijkheden: de eerste is een tweede hypotheek nemen bij de huidige geldverstrekker óf oversluiten en een hogere hypotheek nemen bij een nieuwe geldverstrekker.

Oversluiten voor andere hypotheekvorm of constructie:
Zoals eerder gezegd veranderen ook persoonlijke situaties in de loop der jaren. Een andere hypotheekvorm met andere voorwaarden kan beter aansluiten bij de veranderde financiële en persoonlijke omstandigheden en wensen, dan de vorm waarvoor destijds werd gekozen.

Oversluiten voor rentezekerheid:
Het kan voorkomen dat de huidige rente van je hypotheek redelijk hoog is en nog voor een periode van twee jaar vaststaat. In dit geval kan er gekozen om de hypotheek over te sluiten. Zo kan er geprofiteerd worden van een lagere rente. Als je de lagere rente voor een langere periode vastzet dan het risico op renteverhoging in de toekomst nu afgekocht .

Oversluiten voor consumptieve doeleinden:
Ook kan de overwaarde van je eigen woning (gedeeltelijk) worden opgenomen om te gebruiken voor een auto, vakantie of oude dag. Dit is mogelijk middels een tweede hypotheek óf door oversluiting bij een nieuwe geldverstrekker met een lagere rente.

Oversluiten en 'wegpoetsen' van bestaande kredieten:
Helaas zijn er eigen-woningbezitters met verschillende doorlopende kredieten en/of persoonlijke leningen. De aflossing en de hoge rente kunnen deze mensen de das omdoen. Het kan bevrijdend werken om met een hypotheek - met een lagere rente - de bestaande leningen af te lossen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Bij wie oversluiten?
Oversluiten ja of nee?
Wat zijn de kosten bij oversluiten?
Wat is oversluiten?
Fiscale consequenties bij oversluiten

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht