Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Redmiddel van 20 miljard !

Auteur: Ivo van Vugt Vrijdag 10 oktober 2008
President van De Nederlansche Bank Nout Wellink en Minister Bos van FinanciŽn hebben een ambitieus en verrassend Ďreddingsplaní gepresenteerd. Daaruit is heel duidelijk de ernst van de huidige financiŽle situatie naar voren gekomen. De overheid heeft beslist om 20 miljard euro beschikbaar te stellen voor Nederlandse financiŽle instellingen. Zij willen het vastlopen van de economie voorkomen.

Uit het plan van de overheid blijkt dat er een tekort aan geld en vertrouwen tussen banken is. Instellingen kunnen aan de overheid verzoeken om het eigen vermogen tot het gewenste niveau aan te laten vullen mocht dit nodig zijn. In ruil daarvoor krijgt de overheid zeggenschap over de beloningen van bestuurders en in de Raad van Commissarissen. De aandelen zullen in handen zijn van de burgers en de kosten worden uiteindelijk gedragen door de instelling zelf. Het betreft dus geen Ďblanco chequeí!

Hoezo is er een tekort?
Het tekort komt voornamelijk door het feit dat banken elkaar niets meer lenen, omdat ze elkaar niet meer vertrouwen. Het gevaar van een geldtekort is dat er niets meer uitgeleend kan worden aan particulieren voor bijvoorbeeld een hypotheek. Voor bedrijven wordt het moeilijker om te investeren. De economie zal zo in rap tempo vastlopen. De injectie van 20 miljard euro moet dienen als smeermiddel om een economische vastloper te voorkomen.

Gezond
In principeí zijn vrijwel alle Nederlandse financiŽle instellingen gezond. Welke banken zich zullen melden is vooralsnog onduidelijk. Aegon en ING hebben wel flinke klappen gehad op de beurs de afgelopen week. Dit is in eerste instantie slecht nieuws voor de beleggers, maar zegt nog niet direct iets over een slechte positie. Aegon heeft vooralsnog zijn kapitaalkrachtige positie weten te handhaven.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet