Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Reisverzekering en bagage- Tips en uitleg vergoedingen

Auteur: Mister Money dinsdag 22 juli 2014
Elke reisverzekering biedt standaard een dekking voor bagage. Hiermee is je bagage tot een bepaald maximumbedrag verzekerd tegen schade, verlies en diefstal. In dit artikel lees je wat je reisverzekering precies vergoedt voor je bagage en waar je op moet letten.

Maximumbedrag voor bagage

Zoals gezegd, hanteren verzekeraars een maximumvergoeding voor bagage. De verzekeraar vergoedt bij een standaarddekking meestal maximaal 2.500 tot 3.000 euro. Neem je veel dure spullen mee op reis, dan is het verstandig de bagagedekking uit te breiden met een aanvullende verzekering. De hoogte hiervan verschilt per verzekeraar.

Het maximumbedrag geldt voor al je bagage bij elkaar. Verlies je dus je volledige bagage, dan krijg je maximaal dit bedrag vergoed. Voor sommige items in je bagage hanteren reisverzekeraars nog een apart maximumbedrag. Dit geldt voor kostbaarheden, zoals je telefoon, tablet, camera, brillen enzovoorts. In de voorwaarden van je reisverzekering vind je een tabel met alle maximumbedragen.

Tip! Als je reisverzekering gaat vergelijken op internet, kun je vaak precies aangeven tot welk bedrag je je bagage wilt verzekeren. Kijk bijvoorbeeld hier om de goedkoopste reisverzekering te berekenen bij de door jou gewenste bagagedekking.

Vergoeding tegen dagwaarde

Reisverzekeringen vergoeden je bagage tegen dagwaarde. De verzekeraar kijkt hiervoor naar de leeftijd van de beschadigde/gestolen/verloren items. Hoe ouder je spullen zijn hoe minder je vergoed krijgt. Hiervoor hanteren verzekeraars een afschrijvingstabel. In deze tabel staat per item hoeveel procent van de aankoopprijs ze maximaal vergoedt naarmate de spullen ouder zijn. Als je spullen al een paar jaar oud zijn, vergoedt je reisverzekering misschien niets.

Reisverzekering en bagage – Eigen risico

Net als bij alle andere schadeverzekeringen geldt bij de reisverzekering een eigen risico. Dit is het bedrag tot welke je per claim de schade zelf moet betalen. Dit is bij reisverzekeringen meestal 50 of 100 euro. Laat je bijvoorbeeld tijdens je vakantie je telefoon kapot vallen? Dan trekt de verzekeraar eerst het eigen risico af van het schadebedrag. Het overgebleven bedrag vergoedt de verzekeraar tot het maximumbedrag voor telefoons.

Uitsluitingen voor bagage

Je reisverzekering dekt niet alle bagage. Een standaard reisverzekering vergoedt bijvoorbeeld geen geld en cheques. En heb je een actieve vakantie gepland waarvoor je je eigen sportuitrusting meeneemt? Dan moet je hiervoor bij de meeste verzekeraars een aanvullende verzekering afsluiten.

Ook vergoeden reisverzekeraars geen schade die ontstaat door opzet of roekeloosheid. De verzekeringmaatschappij gaat ervan uit dat je zorgvuldig met je spullen omgaat. Laat je je koffer bijvoorbeeld onbeheerd achter in een auto die niet op slot staat, dan vergoedt de verzekering niets als je koffer wordt gestolen.

Schade aan bagage claimen bij reisverzekering

Om schade aan je bagage te claimen bij de reisverzekering, vul je een schadeformulier in. Dit download je op de website van de verzekeraar of vraag je telefonisch op. Stuur dit formulier samen met eventuele foto’s van de schade een kopieën van aankoopbewijzen op naar de verzekeraar. Deze bepaalt aan de hand hiervan wat je vergoed krijgt. Ook als je geen vergoeding krijgt, stuurt de maatschappij je hierover een bericht.

Tip! Gooi je beschadigde spullen niet weg. Zeker bij elektronische apparaten zoals telefoons, smartphones en camera’s wil de verzekeraar achteraf soms nog even het apparaat zien om de schade goed te beoordelen.

Let op: Bij diefstal van je bagage is het belangrijk zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie. Doe dit altijd in dezelfde stad als waar de bagage is gestolen. Stuur een kopie van het proces-verbaal samen met het schadeformulier naar je verzekeraar.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Europese zorgpas – Uitleg en aanvragen
Europese zorgpas mee op vakantie
Besparen op reisverzekering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!