Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Rente stijgt op alle fronten

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 8 oktober 2008
Alle rentes op financiŽle producten stijgen de laatste tijd. De spaarrentes gaan een beetje omhoog, de leenrentes ook, en zeker de hypotheekrentes. Toch houdt de Europese Centrale Bank (ECB) de rentestand in Europa al een tijd op een gelijk niveau. Die stijgende rente komt dus ergens anders vandaan.

Kredietcrisis
Zoals eigenlijk alle gebeurtenissen in de financiŽle wereld op dit moment is de ontwikkeling van de rente terug te voeren op de kredietcrisis. De kern zit in het gebrek aan vertrouwen tussen de banken. Veel banken hebben enorme bedragen geÔnvesteerd in de slechte Amerikaanse hypotheken waar het allemaal mee begon. Banken zijn bang dat ze hun geld niet terugkrijgen als ze het uitlenen aan een andere bank. Lang nog niet alle lijken zijn immers uit de kast, de angst is dat er nog veel meer banken gaan omvallen.

Extra opslag
Omdat de banken het uitlenen van geld aan elkaar als een groter risico zien vragen ze een hogere opslag op de rente. Dat is simpelweg ter compensatie van dat risico. De opslag is overigens afhankelijk van de inschatting van de betrouwbaarheid van een bank, bijvoorbeeld de credit rating. De banken zijn zelf dus een hoger rentepercentage kwijt voor het lenen van geld. Als ze dat duur binnengehaalde geld dan weer gaan uitlenen aan consumenten, willen ze die hogere rente natuurlijk vergoed zien. Kortom: de consument betaalt voor het lenen van geld ook een hoger rentepercentage.

Hoge spaarrentes
Aan de andere kant zoeken de banken naar alternatieve wegen om geld binnen te halen. Als lenen van andere banken erg moeilijk of heel duur is, waarom zou je het dan niet uit de spaarmarkt halen? Daardoor zie je steeds nieuwe aanbieders de spaarmarkt betreden met bijzonder interessante rentepercentages. Partijen die minder moeite hebben met het lenen van geld op de kapitaalmarkt, bijvoorbeeld door een sterke credit rating, zie je niet meevechten om het spaarkapitaal. Dat kan een reden zijn om in de huidige markt niet te gaan voor de hoogste rente. De stress die is ontstaan bij spaarders van Icesave nu ze niet bij hun geld lijken te kunnen is dat beetje extra rente toch eigenlijk niet waard.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet