Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Rente vast of variabel?

Auteur: Mister Money Dinsdag 2 februari 2010
Bij het afsluiten van een financieel product krijg je over het algemeen te maken met een rente. Bij een spaarrekening wordt rente uitgekeerd, terwijl je over leningen en hypotheken juist rente moet betalen. Vaak kan er gekozen worden uit twee soorten rentes. Een variabele rente volgt de ontwikkelingen op de geldmarkt en kan dagelijks worden aangepast, terwijl een vaste rente voor een afgesproken periode onveranderd blijft.

Zowel bij sparen als bij lenen kun je kiezen voor een vaste rente. Bij sparen wordt het spaargeld voor ťťn of meerdere jaren in een deposito gestopt. Leenproducten met een vaste rente zijn een persoonlijke lening of een hypotheek met een rentevast periode.

Wie kiest voor een hypotheek met een vaste rente loopt het risico om voordeel mis te lopen. Stel dat de hypotheekrente daalt en jouw hypotheek staat nog tegen een hoger tarief voor een aantal jaren vast, dan had je lagere maandlasten kunnen hebben. Voor een spaardeposito geldt hetzelfde: als de rente stijgt, kun je meer rente ontvangen dan je hebt vastgelegd. Overigens geldt andersom exact hetzelfde. Als de hypotheekrente stijgt of de spaarrente daalt, dan ben jij blij dat je voor een vaste rente hebt gekozen.

Over het algemeen kennen hypotheken met een langere rentevast periode een iets hogere rente. Dit komt omdat de consument een rentezekerheid inkoopt. Spaarders die hun spaargeld voor een langere periode vastzetten bij de bank ontvangen doorgaans een hogere rentevergoeding, dan wanneer voor een variabele spaarrekening gekozen wordt.

Wat moet ik kiezen?
De vraag of je nu moet kiezen voor een variabele of vaste rente, is moeilijk te beantwoorden. Achteraf weet je immers pas of je de juiste beslissing genomen hebt. Wel kun je bijvoorbeeld kijken naar de situatie op de geld- en kapitaalmarkt. Een lage euriborrente betekent over het algemeen een lage variabele spaarrente. Wordt er verwacht dat de rente op de lange termijn gaat stijgen? Dan zet je de rente voor je hypotheek lang vast en houd je de spaarrente variabel.

Het kiezen van een rentetype is ook een gevoelskwestie, zeker op het gebied van hypotheken. Met een vaste rente weet je precies waar je aan toe bent, terwijl een variabele rente geen zekerheid biedt. Relevant hierbij is hoe groot de impact van een rentewijziging is op de financiŽle huishouding. Bij een hoge hypotheek ten opzichte van het inkomen is het niet verstandig om het risico van rentestijgingen te nemen. Een rentestijging van 0,5 procent kan al snel honderd euro per maand schelen. Bij sparen is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je het spaargeld voor een langere tijd kunt missen. De bank mag namelijk een boete in rekening brengen als je tijdens de afgesproken rentevast periode het geld toch nog blijkt te hebben. De Ďwinstí van de hogere rente gaat dan alsnog verloren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet