Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Renteontwikkeling 2009: Rentes bewegen niet eenduidig

Auteur: Mister Money Maandag 21 december 2009
Waar de spaarrente daalde, werd lenen voor de consument niet voordeliger. Ook huizenbezitters profiteerden niet optimaal van de sterk gedaalde rente op de geld- en kapitaalmarkt. De financiële website Geld.nl kijkt terug op de renteontwikkeling in het jaar 2009 en werpt een blik op het nieuwe jaar.

Het jaar 2009 was de spaarder niet gunstig gezind. De ene na de andere bank verlaagde zijn spaarrente. Credit Europe Bank liet met bijna 70% - van 5,25 naar 1,6% - de grootste rentedaling zien. De extreme daling kwam echter niet als een verrassing gezien de situatie op de geldmarkt. “Onze bank houdt, net als vrijwel alle banken, nauwlettend het 3-maands euribortarief in de gaten en sluit daar zijn variabele rentes op aan. Wij hebben het euribortarief iets preciezer gevolgd dan andere banken en verwachten dat ook andere banken uiteindelijk weer nauwer bij het euribortarief zullen aansluiten”, aldus Robert Bakker van Credit Europe Bank. Het euribortarief liet met bijna 75% een grotere daling zien dan de spaarrente bij Credit Europe. Momenteel staat het 3-maands tarief op ongeveer 0,7%. Ondanks dat de spaarrentes dit jaar flink gedaald zijn, is Rabobank van mening dat de hoogste spaartarieven nog steeds te hoog zijn. De rentes liggen volgens de bank nog steeds fors boven de tarieven die in het buitenland worden geboden voor gelijkwaardige middelen.

Bij gelijkblijvende rente op de geld- en kapitaalmarkt zal de spaarrente volgens Rabobank in 2010 nog enigszins dalen. “Maar ontwikkelingen van rentes laten zich niet goed voorspellen”, aldus een woordvoerder van de bank. Mariëlle van de Rijdt, redacteur van de website Spaarrente.nl, denkt dat renteverhogingen voorlopig uitgesloten zijn. “Hoe vervelend het ook is voor spaarders, hoge spaarrentetarieven zijn momenteel niet conform de markt. Pas als banken ons spaargeld weer echt nodig hebben, zoals in 2008 het geval was, en het euribortarief stijgt, zullen de variabele rentes verhoogd worden.”

Doorlopend krediet
Waar de spaarmarkt volop in beweging was, leek de leenmarkt op z’n gat te liggen. De gemiddelde rente op een doorlopend krediet van 10.000 euro lag heel 2009 rond 8,5%. Vijf van de twaalf onderzochte leenaanbieders hebben de rente het hele jaar op hetzelfde niveau gehouden. Enkele aanbieders besloten het afgelopen jaar zelfs tot een renteverhoging. HDV Bank bijvoorbeeld verhoogde de rente het afgelopen jaar van 8,9% in januari tot 10% in december. Banken die de rente op het doorlopend krediet verlaagden, zijn er ook. Zo besloten Fortis, MoneYou, Rabobank en SNS Bank het afgelopen jaar tot een renteverlaging. Het afsluiten van een doorlopend krediet is bij MoneYou momenteel het goedkoopst. De ABN AMRO-dochter zegt de rente in februari dit jaar verlaagd te hebben als gevolg van de marktomstandigheden.

De ontwikkeling van de leenrente in 2009 is niet in lijn met het euribortarief en de ECB-rente, die dit jaar wel sterk gedaald zijn. Volgens Monique Vernooij van Geld.nl heeft dat te maken met een gebrek aan concurrentie op de Nederlandse leenmarkt. “Met het faillissement van DSB Bank is een belangrijke speler op de leenmarkt weggevallen. De kans dat banken binnenkort besluiten tot renteverlagingen is daardoor zeer klein.”

Hypotheekrente
De hypotheekrentes bewogen dit jaar eenduidig. De variabele rente liet een daling zien, terwijl de langetermijnrente op ongeveer hetzelfde niveau is gebleven. Hypotheekverstrekkers hebben maar beperkt kapitaal beschikbaar om uit te zetten aan hypotheken, waardoor de markt minder concurrerend is dan voor de kredietcrisis. Volgens De Hypotheekshop was het toen belangrijker om zoveel mogelijk hypotheken te verstrekken, in plaats van een goed rendement te behalen. Het bedrijf verwacht dat de langetermijnrente in de eerste maanden van 2010 niet stijgt. “Als de economie aantrekt, zal de kapitaalmarktrente hoger worden, maar dit effect wordt gecompenseerd door het feit dat banken een lagere risico-opslag zullen gaan rekenen”, aldus een medewerker van De Hypotheekshop. De kortetermijnrente zal volgens De Hypotheekshop in de loop van 2010 stijgen, omdat de ECB haar rente verhoogt als het economische herstel doorzet. De eerste maanden van het nieuwe jaar voorziet het bedrijf echter geen stijging.

ECB-rente in 2010
De rentes is Nederland zijn van verschillende factoren afhankelijk. Natuurlijk speelt concurrentie op de markt een rol, maar belangrijker zijn het euribortarief en de ECB-rente (refirente).De refirente is de rente die banken moeten betalen aan de ECB wanneer zij geld opnemen bij de centrale bank. Momenteel staat de refirente op een extreem laag niveau van slechts 1%. Dit houdt in dat banken zeer voordelig geld kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank. Geld.nl verwacht dat de rente van de ECB volgend jaar omhoog gaat. De economie zal naar verwachting aantrekken en dat zal waarschijnlijk negatieve gevolgen hebben voor de inflatie. De ECB zal door een stijgende inflatie de rente voorzichtig verhogen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet