Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kies uw rentevastperiode

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Maandag 4 januari 2010
Bijna iedereen die een woning wil gaan kopen moet om deze te kunnen bekostigen een hypotheek afsluiten. Je moet niet alleen hypotheek kiezen, maar ook een rentevast periode. Zo kan je kiezen voor een hypotheek variabele rente of de rente voor enkele jaren vastzetten. De rentevast periode loopt uiteen van 1 maand tot 30 jaar.

Decennia lang gold de regel dat een langere rentevast periode een hogere rente kent. Je koopt immers zekerheid in. De laatste tijd zien wij steeds vaker dat een variabele rente hoger ligt dan een rentevast periode van vijf jaar. In tijden van een lage hypotheekrente kiezen mensen vaak voor een hypotheek met lange rentevast periode. De kans dat de rentes nog verder gaan dalen is immers iets kleiner als deze al laag staan. Er zijn ook renetvarianten die een keuze voor rentevast periodes uitstellen tot een ander, beter tijdstip en geeft meer flexibiliteit:

 • Een rentevast periode met een rentebedenktijd (laatste 1 of 2 jaar): Je kunt in die afgesproken tijd veelal kosteloos overstappen naar een andere rentevast periode. Dit kan aantrekkelijk zijn, indien situaties in de loop der jaren is gewijzigd of de rente stijgende is.
 • Ook worden er korte looptijden aangeboden en binnen deze periode kan er een rentevast periode naar wens worden gekozen (de instaprente). Dit kan aantrekkelijk zijn bij de verwachting van een dalende rente.
Bij een keuze van een rentevast periode dienen altijd de huidige persoonlijke inkomens en/of gezinssituatie en verwachtingen tegen elkaar te worden afgewogen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Loyaliteit geeft soms nog steeds nadeel

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht