Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Rijk worden met aparte spaarvormen?

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot Donderdag 29 januari 2009
Banken kunnen op verschillende manieren spaarders aantrekken. Sommige banken doen dat door een hoge rente te bieden op eenvoudige spaarrekeningen. Anderen bedenken aparte spaarvormen waardoor ze met nog hogere rentes kunnen opvallen in de markt. Mister Money bestudeerde enkele van deze aparte spaarvormen voor je.

Achtergesteld deposito
Een achtergesteld deposito wordt aangeboden als spaarvorm met een zeer hoge rente. In eerste aanleg is het een gewoon deposito: het geld staat voor een aantal jaren vast met een vaste rentevergoeding. Het aparte zit in het woord ‘achtergesteld’. Dat houdt in dat het spaargeld bij een eventueel faillissement pas terugbetaald wordt als alle andere schuldeisers (waaronder alle rekeninghouders) hun geld gekregen hebben. Terugbetaling van achtergestelde deposito’s zal dan waarschijnlijk niet aan de orde zijn. De gelden op deze achtergestelde deposito’s vallen ook niet onder de depositogarantieregeling van De Nederlandsche Bank. Voor die interessante rente neem je dus wel een risico.

Tijdelijk hoge rente
Sparen hoge rente : Met een tijdelijk hoge rente proberen banken geld binnen te halen. Om erop te hopen dat de rekeninghouders het geld er na verlaging van de rente gewoon op laten staan. Aan die rekeningen met tijdelijk een erg hoge rente zitten vaak ook nog voorwaarden verbonden. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer dan 250 euro per maand op die rekening zetten. Krijg je dan een half jaar lang een hele hoge rente, dan klinkt dat erg aantrekkelijk. Maar als je doorrekent wat het je daadwerkelijk oplevert, dan is dat niet bijzonder veel.

Basis- en bonusrente
Om loyaliteit te belonen kennen sommige spaarrekeningen een systeem van basis- en bonusrente. De basisrente – die over het hele saldo wordt vergoed – is verre van hoog. De bonusrente krijg je alleen over het saldo dat gedurende een periode onaangetast op de rekening heeft gestaan. Het opnemen van geld betekent daarbij dat je niet alleen rente misloopt vanaf het moment van opname, maar ook de bonusrente over die hele periode. Dit kan interessant zijn als je eigenlijk zeker weet dat je toch geen geld zult opnemen, maar geen boete wilt betalen als het toch nodig zou zijn. Maar dan moet de totale rente natuurlijk wel hoger zijn dan de gewone rente op een spaarrekening bij andere aanbieders.

Klimrente
Bij een klimrenterekening gaat de rente ieder jaar omhoog volgens een bij opening vastgelegd stramien. Je kunt wel geld wel opnemen, maar dan doorbreek je voor het opnamebedrag de rente-opbouw. Meestal kun je ook niet bijstorten op zo’n klimrekening, er zijn immers vaste rente-afspraken gemaakt. Wel kun je voor een nieuw bedrag een nieuwe klimrenterekening openen. Word je er rijk van? Als het geld gedurende de hele looptijd blijft staan lijkt het uiteindelijke totaalrendement sterk op dat van een vaste termijn deposito. Met als grote verschil dat je geen boete betaalt bij opname.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet