Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Rinkelende kassa voor tweeverdieners

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 12 april 2006
Een half miljoen huishoudens kan er financieel op vooruit gaan als beide partners een deeltijd baan nemen. Ze houden met deze werkverdeling meer geld over door verschillende belastingvoordelen. Zelfs als ze door twee banen hun kroost naar de kinderopvang moeten brengen.

In Nederland zijn 670 duizend huishoudens waarbij de ene partner vijf dagen per week werkt en de ander geen baan heeft. Door deze 'traditionele' werkverdeling doen deze huishoudens zichzelf financieel gezien te kort. Dat concludeert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) na een onderzoek. Wanneer beide partners deeltijd zouden gaan werken, kunnen ze op jaarbasis honderden euro's besparen.

Belastingvoordeel
Als de thuisblijvende partner ťťn dag per week zou gaan werken, en de ander een dagje minder, kunnen zij volgens het NIBUD profiteren van verschillende belastingregelingen. Bruto gezien gaan ze er vaak niet op vooruit, maar netto wel. Dit komt omdat ze in aanmerking komen voor arbeidskorting en als er kinderen zijn ook van combinatiekorting. Bovendien hoeft de meest verdienende partner minder inkomstenbelasting tegen het hoge tarief te betalen, als hij minder gaat werken. Ook als ouders door de nieuwe werkverdeling hun kinderen naar de kinderopvang moeten brengen, kunnen ze er toch nog financieel op vooruit gaan.

Schrikken
Het NIBUD merkt overigens dat ouders vaak schrikken van de kosten van kinderopvang. Ze ontvangen bijvoorbeeld een rekening van 1300 euro per maand, maar beseffen niet dat ze daar maar deel van zelf hoeven te betalen. Ze krijgen een gedeelte van de kosten vergoed van de overheid door middel van de kinderopvangtoeslag. Ook de werkgever draagt voor een deel bij in de kinderopvangkosten.

Werkverdeler
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een module ontwikkeld waarmee direct te zien is of een andere werkverdeling financieel interessant is. Deze module - de Werkverdeler - wordt aangeboden op de website van het NIBUD. Op deze site is ook een module te vinden om te berekenen hoeveel ouders netto kwijt zijn aan de kosten voor kinderopvang.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet