Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Samenwonen? Laat financiŽle voordelen niet onbenut!

Auteur: Ivo v. Vught (Advies v. Vugt) maandag 7 januari 2013
Jonge samenwonenden blijken maar weinig financiŽle, juridische en fiscale zaken gezamenlijk te regelen. Zonde! Want daardoor laten ze jaarlijks vele euro's aan voordeel liggen. Zorg dat jij wel van alle voordelen profiteert. We zetten ze voor je op een rij.

Fiscaal partnerschap
Indien er in één jaar meer dan zes maanden is samengewoond, konden ongehuwd samenwonenden voorheen kiezen uit het toepassen van fiscaal partnerschap of niet. Dit heeft als voordeel dat kosten wel of niet kunnen worden verdeeld, en of inkomens wel of niet worden opgeteld voor drempels. De keuze kan jaarlijks wisselen en kan in sommige gevallen erg veel geld schelen.

Vanaf 1 januari 2011 is het begrip fiscaal partnerschap gewijzigd. Dit houdt voor ongehuwde samenwoners in dat zij automatisch fiscaal partner zijn. Deze keuze uit wel of geen fiscaal partnerschap is vervallen. Stellen worden zonder keuzemogelijkheid als fiscaal partner aangemerkt wanneer er sprake is van:
  • Het stel een notarieel samenlevingscontract heeft
  • Het stel ongehuwd samenwoont op hetzelfde adres en een gezamenlijk kind heeft
  • Het stel ongehuwd samenwoont op hetzelfde adres en samen met de partner een eigen woning bezit
  • Het stelongehuwd samenwoont op hetzelfde adres en zij elkaar voor de pensioenregeling als partner hebben aangemerkt
 
Wanneer niet aan een van deze voorwaarden voldaan wordt, kan er geen sprake meer zijn van fiscaal partnerschap.

Erfbelasting bij Overlijden
Misschien wel de belangrijkste reden om voor een samenlevingscontract te kiezen, is de erfenis. Het voordeel heeft direct te maken met de erfbelasting die je over een erfenis betaalt.

Indien je langer dan zes maanden in één jaar hebt samengewoond op hetzelfde adres en samen een notarieel samenlevingscontract hebt laten opstellen, dan valt de nabestaande in tariefgroep 1; dezelfde als gehuwden en eerstegraads bloedverwanten. Dat is een stuk gunstiger omdat je dan de hoogste vrijstelling krijgt (616.880 euro). Er is dus minder of geen erfbelasting verschuldigd. Is er géén contract, dan moet er sprake zijn van een huishouding van minimaal vijf jaar.

Voor verzekeringen die uitkeren bij overlijden is er een andere manier om geen erfbelasting te betalen bij een overlijden. De begunstigde zal over het vrijgekomen kapitaal erfbelasting moeten betalen. Om dit te voorkomen, zal de achterblijver de premie zelf moeten voldoen van de eigen rekening. Deze is dan premiebetaler en zo is er niets onttrokken uit het vermogen van de overledene en is er geen erfbelasting verschuldigd, ook al is er geen samenlevingscontract. Wat overigens wel beter is en de premies beschreven worden als kosten van de huishouding.

Overigens zijn de regels voor vijstelling bij een samenlevingscontract en testament wel gelijk.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Samenwonen met of zonder contract?
Samenwonen: voorkom ruzie over geld
Wat is een samenlevingscontract?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken