Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Samenwonen? Regel ook de toekomst!

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) zaterdag 4 januari 2014
Wie gaat samenwonen is meestal gewoon lekker verliefd en wil graag elke dag met de ander samen zijn. Die roze wolk zet niet direct aan tot het nadenken over financiŽle zaken. Toch is dat heel belangrijk, omdat je door bij elkaar in ťťn huis te wonen een onderlinge afhankelijkheid creŽert. Het is dan erg verstandig om goed na te gaan en af te spreken wat er gebeurt als er een einde komt aan het leven met zín tweetjes.

Kinderen Eerst de positieve kant: hoe denken jullie over kinderen? Sommige stellen vinden het nog veel te vroeg om daarover te praten, bij anderen is het direct al duidelijk dat gezinsuitbreiding (op korte of lange termijn) gewenst is. Omdat het krijgen van kinderen behoorlijke financiŽle gevolgen heeft is het dan goed om die alvast te bespreken. En wellicht een te starten met het opbouwen van een buffer door structureel te sparen.

Uit elkaar gaan Het kan natuurlijk ook zo uitpakken dat jullie na een tijd tot de conclusie komen dat jullie toch niet zo goed bij elkaar passen. Maak bij de start van jullie leven samen afspraken over de financiŽle afwikkeling van een eventueel uit elkaar gaan. Als het zover is kunnen jullie er misschien niet meer eerlijk over nadenken, omdat er allerlei negatieve emoties spelen. Je kunt dan ook beter vooraf vastleggen hoe dat financieel afgewikkeld zal worden.

Overlijden 

Alleen achterblijven kan ook veroorzaakt worden door het overlijden van je partner. Weer zoín onderwerp dat niet leuk is om over na te denken, maar ontzettend belangrijk. De vraag is immers of je financieel nog wel rondkomt als het inkomen van de ander wegvalt. De overheid kent wel een uitkering voor nabestaanden, die ook voor samenwonenden geldt: de Anw. Hiermee krijg je echter alleen een uitkering als je geboren bent vůůr 1950, of kinderen onder de 18 jaar hebt, of voor meer dan 45% arbeidsongeschikt bent. Een gezonde partner uit 1975 zonder kinderen zal dus geen Anw-uitkering krijgen. Bovendien wordt bij de uitkering rekening gehouden met het eigen inkomen.

Ga daarom na of er in de pensioenregeling van je partner een partnerpensioen is opgenomen. Vergeet niet dat je wel specifiek aangemeld moet zijn als samenwonende partner om ergens recht op te hebben. Het is bij het partnerpensioen ook van belang op welke manier dat opgebouwd wordt. Dat kan namelijk op risicobasis of opbouwbasis. Bij opbouw wordt er een pot met geld gevuld die ook blijft staan als je partner naar een andere baan overstapt. Bij risico is dat niet zo: het partnerpensioen geldt alleen zolang je partner aan die pensioenregeling deelneemt.

Als er geen partnerpensioen wordt opgebouwd is het van groot belang om een andere voorziening te treffen. Dat kan in allerlei vormen, waarbij je kunt denken aan het zelf opbouwen van kapitaal, het afsluiten van een lijfrenteverzekering of een overlijdensrisicoverzekering. De beste keuze is afhankelijk van jullie specifieke situatie, wensen en toekomstplannen. Vraag daarom een onafhankelijk adviseur met jullie mee te denken over jullie financiŽle toekomst samen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Eerder met pensioen, kan dat nog wel?
Wat is pensioen?
Pensioensysteem: de pensioenregelingen
Laat uw pensioengelden niet liggen!
Pensioentekort- Wat is dat?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet