Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Samenwonen: voorkom ruzie over geld

Auteur: Annette Zeelenberg maandag 7 januari 2013
Ruzie over geld, het blijkt nogal eens voor te komen onder samenwonenden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat meer dan de helft van alle stellen hierover regelmatig discussie heeft. Ga jij ook samenwonen? Je kunt deze ruzies voorkomen met een paar eenvoudige maatregelen. We zetten ze voor je op een rij.

Allereerst is het slim om een gezamenlijke rekening te openen en daar allebei maandelijks een bedrag op te storten. Van dit bedrag kun je dan alle gezamenlijke vaste lasten betalen. Wat je overhoudt aan salaris laat je op je eigen rekening staan. Je hebt dan een eigen potje met geld waar je zelf over beslist. Dat geeft een financieel onafhankelijk gevoel en voorkomt ruzies. Volgens onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft bijna de helft van alle samenwonenden het betalen van de vaste lasten zo geregeld.

Administratie samen doen
Om ruzie te voorkomen is het ook handig om állebei de administratie te doen. Volgens het NIBUD wordt bij ruim tweederde van de stellen de administratie door één van beide partners gedaan. Meestal is dat de vrouw. Daardoor ontstaat bij de andere partner geen goed overzicht van de inkomsten en uitgaven. Door samen de rekeningen te betalen weten jullie allebei hoe de situatie er financieel voor staat.

Geld reserveren
Door geld te reserveren voor onverwachte uitgaven voorkom je problemen. Zet iedere maand een bedrag apart op een (gezamenlijke) spaarrekening. Dat levert je nog rente op ook. Op die manier houd je alle kosten gescheiden, dat is wel zo overzichtelijk.

Duidelijke afspraken
Bovenstaande tips kunnen ruzie over geld al voor een groot deel voorkomen. Maar het NIBUD adviseert samenwonenden vooral om te praten over geld en duidelijke afspraken te maken. De stellen die wel afspraken gemaakt hebben voordat ze gingen samenwonen, deden dat vooral over de gezamenlijke betaalrekening. Het NIBUD vindt het wel opvallend dat de meeste samenwonenden een even groot deel op deze rekening storten. “Want het komt maar zelden voor dat beide partners evenveel verdienen. Er kan ook worden gekozen voor een verdeling waarbij beiden evenveel overhouden of waarbij beiden hetzelfde percentage van het inkomen storten”.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Samenwonen? Laat financiële voordelen niet onbenut!
Samenwonen met of zonder contract?
Wat is een samenlevingscontract?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken