Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Scheiden: hoe zit het met de eigen woning?

Auteur: Mister Money donderdag 10 januari 2013
Jaarlijks worden er tienduizenden huwelijken ontbonden. Een scheiding is vaak voor allebei de partners emotioneel en financieel gezien aangrijpend. Een heleboel zaken moeten vliegensvlug geregeld worden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de eigen woning van het stel; wat gaat daarmee gebeuren?

De meeste mensen in Nederland trouwen in gemeenschap van goederen. In dit geval zijn beide partners eigenaar van de woning en moet de waarde hiervan dus eerlijk verdeeld worden. Het verdelingspercentage wordt, voordat je een woning koopt, vastgelegd in een convenant.

Uitkopen
Het is natuurlijk mogelijk dat één van de partners in de woning wil blijven wonen. Als dit het geval is, dan kan de andere partner uitgekocht worden. Als je je ex-partner uitkoopt dan moet deze (de uitgekochte ex-partner) er voor zorgen dat zijn of haar aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld vervalt. Hiervoor is overigens geen volledig nieuwe hypotheekakte nodig.

Degene die in het huis blijft wonen, moet niet alleen in zijn eentje de hypotheek betalen, maar ook de helft van de overwaarde van het huis. Hier heeft de partner die het huis verlaat namelijk recht op. De kans is dus aanwezig dat je door de echtscheiding de hypotheek op je woning moet verhogen om zo alles te kunnen bekostigen. Als je ervoor kiest de hypotheek te verhogen, dan is de rente van dit extra leenbedrag aftrekbaar voor de belasting. Het kan ook nog zo zijn dat je ex-partner mee blijft betalen aan de hypotheek. Hij of zij mag dan ook de door hem of haar betaalde hypotheekrente nog twee jaar van de belasting aftrekken.

Huwelijkse voorwaarden
Als het stel op huwelijkse voorwaarden is getrouwd, dan hangt het van de voorwaarden af wie de hypotheekschuld op zich neemt. In de meeste gevallen zullen in de voorwaarden afspraken zijn gemaakt over het huis. Overigens geldt in alle gevallen dat de Belastingdienst er van uit gaat dat je de vrijgekomen overwaarde weer in je (nieuwe) huis investeert. Je krijgt namelijk te maken met de zogeheten bijleenregeling.

Daarnaast is het zo dat tegenwoordig een hypotheek vaak wordt afgesloten op basis van twee inkomens. In de meeste gevallen kan één partner de maandelijkse aflossing echter niet bekostigen en zal het huis dus te koop worden gezet. Hierdoor heeft een scheiding naast de emotionele gevolgen ook nog heel wat andere consequenties.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Scheiden en het pensioen
Scheiden en de verzekeringen
Scheiden: inboedel, spaargeld en schulden


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken