Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Scheiden en de verzekeringen

Auteur: Mister Money donderdag 10 januari 2013
Een scheiding is vaak niet zonder slag of stoot geregeld. Er komt een heleboel bij kijken om een huwelijk of geregistreerd partnerschap officieel te ontbinden. Naast de verdeling van huis en haard moeten ook de verzekeringen verdeeld of aangepast worden.

We beginnen met de verdeling van de zogenoemde waardeverzekeringen. Deze verzekeringen worden waardeverzekeringen genoemd omdat er een waarde aan gekoppeld is. De lijfrentepolis en levensverzekeringen vallen binnen deze categorie. De waarde van deze verzekeringen wordt ook wel afkoopwaarde genoemd.

Als je gaat scheiden moeten de waarde verzekeringen opgedeeld worden. Voor de opdeling moeten de lopende contracten bij de bank of verzekeraar waar deze zijn afgesloten opengebroken worden. Je moet er rekening mee houden dat hier vaak een boete voor gerekend wordt. Je kan er ook voor kiezen om de verzekering te laten opsplitsen. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om de ex-partner uit te kopen, of je kunt zelf uitgekocht worden. Degene die zich laat uitkopen ontvangt dan een vordering ter waarde van de helft van de kosten min de belasting over de huidige waarde van de polis.

De autoverzekering
Er zijn ook verzekeringen waarbij het niet om geld gaat, maar die je wel moet veranderen als je gaat scheiden. Dit lijkt eenvoudig omdat er geen geld mee gemoeid is, maar in de praktijk hoeft dit natuurlijk niet zo te zijn. Ook bij deze polissen kan het weldegelijk om geld gaan. Denk bijvoorbeeld aan de autoverzekering. Degene die de auto krijgt na de scheiding neemt ook de autoverzekering inclusief de no-claim korting mee. Daar blijft degene die de verzekering houdt dus van profiteren. De ex-partner die een nieuwe autoverzekering moet afsluiten begint met een no-claim korting van nul procent.

Naast de verdeling van de verschillende verzekeringen moeten er ook een aantal verzekeringen aangepast of opgezegd worden. Denk bijvoorbeeld aan de inboedelverzekering. De waarde van de inboedel kan na een echtscheiding bijvoorbeeld flink dalen omdat de inboedel tussen de ex-partners verdeeld is. Wie een dure inboedel heeft kan deze misschien omruilen naar een goedkopere variant.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Scheiden en het pensioen
Scheiden: inboedel, spaargeld en schulden
Scheiden: hoe zit het met de eigen woning?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken