Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Scheiden en het pensioen

Auteur: Mister Money donderdag 10 januari 2013
Bij het ontbinden van een huwelijk denk je in eerste instantie aan de verdeling van de gemeenschappelijke spullen. Wat gaat er met het huis gebeuren en hoe zit het met de inboedel? Maar een scheiding kan ook ingrijpende gevolgen hebben voor het opgebouwde pensioen. Het gespaarde pensioen wordt namelijk tussen de ex-partners verdeeld. Hoe die verdeling in zijn werk gaat is in de Wet Verevening Pensioen vastgelegd.

De Wet Verevening Pensioen is sinds 1 mei 1995 van kracht. Naast echtscheidingen is de Wet ook van toepassing op mensen die hun geregistreerd partnerschap laten ontbinden.

Het ouderdomspensioen
In de Wet Verevening Pensioen (WVP) staat dat bij scheiding het ouderdomspensioen gelijk verdeeld dient te worden, tenzij de huwelijkse voorwaarden of het scheidingsconvenant anders melden. Volgens de WVP hebben beide partners recht op de helft van het gespaarde ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Je krijgt het pensioengeld van je ex-partner niet direct op je bankrekening gestort. Het geldbedrag wordt pas uitgekeerd als je ex-partner met pensioen gaat.

Het is aan te raden om de scheiding binnen twee jaar aan de pensioenuitvoerder te melden. Op deze wijze wordt het pensioendeel rechtstreeks aan de ex-partner uitbetaald. Wordt de ontbinding van het huwelijk niet binnen twee jaar aan de pensioenuitvoerder van jouw ex doorgegeven, dan vervalt het recht op een rechtstreekse uitbetaling. Je moet dan zelf je pensioenaandeel bij je ex-partner opeisen. Aangezien niet iedere echtscheiding even soepel verloopt is het verstandig dat je de zaken rondom het pensioen goed afhandelt. Zo ben je op een later tijdstip niet afhankelijk van de medewerking van je ex.

Mocht de pensioenopbouwer komen te overlijden, dan komt de pensioenuitkering die je van je ex-partner zou ontvangen te vervallen. Als jezelf de opbouwer bent en jouw ex-partner komt te overlijden, dan ontvang je weer het volledige pensioen.

Het nabestaandenpensioen
Naast het ouderdomspensioen bouwen ook veel mensen een zogenoemd nabestaandenpensioen op. In de Wet staat dat je alleen recht op bijzonder nabestaandenpensioen hebt als je getrouwd bent geweest, of een geregistreerd partnerschap hebt gehad.

Mocht je ex-geliefde komen te overlijden dan kan je eveneens op het nabestaandenpensioen aanspraak maken. Dit heet dan het bijzonder nabestaandenpensioen. Het pensioen bestaat uit het bedrag dat je ex-partner heeft opgebouwd totdat jullie officieel uit elkaar gingen. Het geld wat je ex-partner na de echtscheiding opzij heeft gezet heb jij geen recht meer. Het nabestaandenpensioen wordt uitgekeerd wanneer je ex-partner voor de pensioengerechtigde leeftijd komt te overlijden.

Conversie
Je kunt samen met je ex-partner een conversie afspreken. Bij een conversie wordt een deel van het ouderdomspensioen van de pensioenopbouwer samen met het bijzonder nabestaandenpensioen omgezet in je eigen ouderdomspensioen. Zo heb je dus ineens een eigen pensioen opgebouwd.

Afspraken over een conversie moeten zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of de voorwaarden van het geregistreerde partnerschap. Daarnaast moet ook de pensioenuitvoerder met de conversie instemmen. Belangrijk om te weten: een eenmaal afgesproken conversie kan niet meer worden teruggedraaid.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Scheiden en de verzekeringen
Scheiden: inboedel, spaargeld en schulden
Scheiden: hoe zit het met de eigen woning?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken