Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Scheiden: inboedel, spaargeld en schulden

Auteur: Mister Money donderdag 10 januari 2013
Scheiden is voor veel mensen een emotionele gebeurtenis. Een jarenlange relatie is voorbij en dat terwijl je een overeenkomst voor het leven had gesloten. Tussen alle emoties door moet je ook nog eens een heleboel dingen in een rap tempo regelen.

Trouwen kan op twee manieren: onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. Als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden en het huwelijk draait uit op een scheiding, dan wordt alles onder die afspraken verdeeld. Ben jij destijds in gemeenschap van goederen in het huwelijksbootje gestapt? Dan heb je in principe recht op de helft van bezittingen én schulden. Er zijn echter twee uitzonderingen op de regel:
  • Een erfstuk of erfenis in geld. Degene van wie de erfenis vandaan komt (de overledene) bepaalt aan wie de erfenis toekomt. Een gekregen erfstuk is voor de erfgenaam en niet voor beide partners.
  • Pensioenrechten waarop de Wet Verevening Pensioenrechten van toepassing is.
Bij een scheiding van een huwelijk in gemeenschap van goederen is het verstandig om een lijst te maken van al jullie bezittingen en schulden. Voor de bezittingen moet je natuurlijk een waarde bepalen. Om onenigheid te voorkomen is het aan te raden om hiervoor een onafhankelijk taxateur in te schakelen.

Spaarrekeningen
Naast de inboedel moeten er ook nog een heleboel andere zaken verdeeld en geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan de gewone spaarrekening(en) of deposito sparen. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, dan wordt het gespaarde geld (of schuld) evenredig verdeeld. Als peildatum geldt hierbij de echtscheidingsdatum. Het bedrag dat op dat moment op de rekening staat moet tussen beiden verdeeld worden. Mocht een van de partners de rekening willen behouden, dan is deze verplicht het verschuldigde deel binnen vier weken aan de ander over te maken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Scheiden en het pensioen
Scheiden en de verzekeringen
Scheiden: hoe zit het met de eigen woning?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken