Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Schenken aan schoonzoon of schoondochter?

Auteur: Mister Money vrijdag 27 november 2015
Elk jaar mag je een bedrag belastingvrij schenken aan je kinderen. Dit bedrag is in 2016 per kind 5.304 euro. Maar hoeveel mag je je schoonzoon of schoondochter eigenlijk schenken. En kun je zowel aan je eigen kind als aan zijn of haar partner schenken?

Elk jaar mag je een bedrag belastingvrij schenken aan je kinderen. Dit bedrag is in 2016 per kind 5.304 euro. Maar hoeveel mag je je schoonzoon of schoondochter eigenlijk schenken. En kun je zowel aan je eigen kind als aan zijn of haar partner schenken?

Schenken aan schoondochter of schoonzoon hoeveel?

In principe mag je aan je schoondochter of schoonzoon in 2016 ook 5.304 euro schenken. Echter, echtparen worden door de Belastingdienst als één persoon beschouwd. Je mag dus aan je eigen kind en zijn of haar partner samen jaarlijks één keer 5.304 euro schenken. Hoe je deze schenking verdeelt over je eigen kind en het schoonkind, mag je zelf bepalen.

Heb je aan het einde van het jaar meer geschonken dan het vrijstellingsbedrag? Dan moet je zoon of dochter en diens partner hier schenkbelasting over betalen.

Let op: Dat echtparen als één persoon worden beschouwd, geldt ook voor de gevers. Als zowel jij als je partner een bedrag schenken aan de (schoon)kinderen, wordt dit door de Belastingdienst bij elkaar opgeteld. Dit geldt ook voor gescheiden ouders.

Eenmalig verhoogde schenking aan schoonzoon of schoondochter

Naast de jaarlijkse vrijstelling mag je een kind tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een extra bedrag schenken. Dit bedrag bedraagt 25.449 euro in 2016. Wordt de schenking gebruikt voor de financiering van een woning of studie, dan mag je eenmalig 53.016 euro schenken in 2016. Ook voor deze vrijstellingen geldt dat deze voor je kind en diens partner samen gelden.

Tip! Als je eigen kind ouder is dan 40 jaar, maar je schoonzoon of schoondochter nog niet, dan mag je alsnog gebruik maken van de eenmalig verhoogde schenking.

Schenking aan schoondochter of schoonzoon en tijdelijk verruimde vrijstelling

Vanaf 1 januari 2017 mag je eenmalig 100.000 euro schenken aan iemand, mits de schenking wordt gebruikt voor de eigen woning. Ook hierbij geldt dat echtparen als één persoon worden beschouwd. Dus je mag eenmalig 100.000 euro schenken aan je kind en je schoonzoon of schoondochter samen.

Let op: Heb je eerder dit jaar al een schenking gedaan? Dan wordt dit van de vrijstelling van 100.000 euro afgetrokken. Je mag dan dus minder schenken.

Tip! Ontvang je een schenking van je schoonvader of –moeder en wil je deze op een spaarrekening zetten? Dan wil je hier natuurlijk wel de hoogste spaarrente voor krijgen. Op Mistermoney.nl kun je gemakkelijk de hoogste rente spaarrekening vinden of termijndeposito’s vergelijken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Belasting over spaargeld 2014 - Regels en tips - MisterMoney
Inkeerregeling Belastingdienst - Hoe werkt het?
Sparen en de fiscus 2013
Sparen en de fiscus 2012
Sparen en de fiscus 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen