Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Scheringa: “Wij zijn kapot gemaakt”

Auteur: Mister Money Maandag 19 oktober 2009
Dirk Scheringa sprak tijdens de persconferentie over een horrorscenario. Hij vindt het onbegrijpelijk dat dit gebeurd is. “Wij zijn niet failliet gegaan, wij zijn kapot gemaakt”, zo liet hij weten tijdens de bijeenkomst in Wognum. Scheringa wil dat er een parlementaire enquęte komt naar de ondergang van zijn bank.

Scheringa begon de persconferentie met te zeggen “dat er bij DSB dingen niet goed zijn gegaan, maar dat ze hiervoor excuses hebben gemaakt en dat de producten zijn aangepast”. De bank is in overleg gegaan met Stichting Steunfonds Probleemhypotheken en de financiële ombudsman. Een aantal klanten zou zelfs al geholpen zijn.

Plan B
Scheringa is van mening dat zijn bank kapot is gemaakt door boekhoudkundige trucs. Volgens hem had het niet zover hoeven komen. Hij begrijpt niet waarom minister Bos van Financiën hem niet wilde helpen. “Het leek alsof wel Financiën niet de intentie had om eruit te komen”, zo liet hij weten. Scheringa had aan minister Bos 100 miljoen aan steun gevraagd om zijn bank te redden. Bos vond ‘Plan B’ echter niet levensvatbaar, omdat hij bang was dat spaarders weg zouden lopen bij de bank. Bos had’, volgens Scheringa, met een investering van 100 miljoen euro een schade van anderhalf miljard euro kunnen voorkomen. Daarnaast snapt hij niet waarom De Nederlandsche Bank zijn kredietfaciliteit had teruggebracht naar 1 miljard euro.

Amerikanen
Ook de situatie met de Amerikaanse investeerder is niet geheel duidelijk. Volgens Scheringa waren de Amerikanen heel enthousiast, maar toen ze vijf minuten met de bewindvoerders hadden gesproken, pakten ze hun koffers in. Scheringa weet wel wat er ongeveer besproken is tussen beide partijen, maar deed hier tijdens de persconferentie verder geen uitspraken over.

Reactie Bos
Niet alleen Dirk Scheringa sprak ferme taal uit tijdens zijn persconferentie, ook minister Bos van Financiën nam geen blad voor de mond. “DSB is niet failliet gegaan omdat niemand de bank wilde redden. De bank is failliet gegaan omdat die in grote problemen zat.” Bos wees erop dat DSB te weinig geld in kas had en ook geen vers kapitaal kon aantrekken. "Als iemand verdrinkt is het niet omdat hij niet gered wordt, maar omdat hij niet kan zwemmen", aldus de minister. Bos vindt het niet terecht dat Scheringa nu de schuld bij hem en De Nederlandsche Bank neerlegt. Hij liet weten dat zijn ambtenaren zondag tot het laatste moment goed hebben gekeken naar mogelijkheden om de bank van de ondergang te redden.

Alles kwijt
Hoe het nu verder moet is nog niet duidelijk. Ook is het nog niet bekend of de bank in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter. “Je weet het met ons maar nooit”, zei Scheringa hierover. Wel is inmiddels bekend dat er zo’n 1.400 mensen ontslagen zullen worden. Ook Dirk Scheringa moet op zoek naar een nieuwe baan. Daarnaast liet hij weten dat hij wellicht een boek gaat schrijven.

Verder zei hij al zijn geld kwijt te zijn geraakt. Scheringa had zo’n 250 miljoen aan eigen vermogen in de bank gestoken. Ook is hij waarschijnlijk zijn kunstcollectie ter waarde van 40 miljoen euro kwijt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Jouw geld bij DSB Bank
Sprookje DSB Bank nu echt voorbij
De opkomst en ondergang van de DSB Bank
Leningen en hypotheken bij DSB Bank
DSB Bank onder curatele geplaatst

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet