Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Shoppen in het buitenland, wat zijn de regels?

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 27 mei 2009
Een digitale camera of een paar sloffen sigaretten kosten in het buitenland vaak minder dan in Nederland. Dus op je vakantiebestemming dan maar lekker goedkoop inkopen? Dat kan aantrekkelijk zijn, maar let wel op regels van de douane. Want die kunnen nog onaangenaam uitpakken.

Als je na je vakantie met je koffer vol souvenirs en koopjes weer op Nederlandse bodem aankomt, verwacht je niet dat je nog een rekening aan de douane moet betalen. Toch kan het gebeuren. Want voor spullen die je in landen buiten Europa koopt, moet je in Nederland in veel gevallen belasting betalen, namelijk: invoerrechten, BTW en bij alcohol en tabak ook nog accijns. Alles bij elkaar kan je dat nog een flinke rekening opleveren, zeker als je uitbundig geshopt hebt op je vakantiebestemming.

Dure videocamera
Je betaalt belasting als je in een niet-Europees land voor meer dan 430 euro aan spullen hebt gekocht. Dus koop je in Thailand een videocamera van 750 euro, dan betaal je in Nederland over het hele bedrag 3,5 procent invoerrechten en 19 procent BTW. Ook al heb je die spullen in een belastingvrije winkel gekocht. Hierdoor geef je voor die videocamera geen 750 euro uit, maar bijna 920 euro!

Deze belastingregel geldt alleen voor aankopen in landen buiten de EU, want binnen de EU is er vrij verkeer van goederen.

Alcohol en sigaretten
Voor populaire goederen als parfum, sigaretten, alcohol en ook koffie en thee gelden andere invoerregels. Als je deze producten koopt in een niet-Europees land ben je gebonden aan een maximum hoeveelheid die je mag invoeren. Zo betaal je al belasting als je meer dan 500 gram koffie, 200 sigaretten of meer dan 1 liter sterke drank in je koffer hebt zitten.

Meer meenemen dan de toegestane hoeveelheid is eigenlijk altijd ongunstig door de accijns en hogere invoerrechten. Vooral sigaretten zijn in dat geval erg kostbaar. Neem je meer dan 8 pakjes van 25 sigaretten mee, dan betaal je maar liefst 57 procent invoerrechten, 57 procent accijns en 16 procent BTW. Tijdschriften en boeken zijn overigens vrijgesteld van invoerrechten, maar je betaalt wel 19 procent BTW.

Pas op met shoppen op de luchthaven!
Het vervelende is dat deze belastingregels ook gelden voor spullen die je vr vertrek in een taxfree winkel op de luchthaven hebt gekocht. Wanneer je bijvoorbeeld op Schiphol bent, bevind je je namelijk volgens de belastingregels niet in Nederland, maar eigenlijk in een soort niemandsland. Terwijl je je aankoop na je vakantie wel mee terug neemt naar Nederland. Voor aankopen in bijvoorbeeld de See Buy Fly winkels moet je bij terugkeer uit een niet-Europees land dus gewoon belasting betalen. Dit wordt aan de winkelende toeristen niet altijd even duidelijk gemaakt, dus maak vooraf zelf een goede rekensom!

Via internet kopen
Ook voor je aankopen via internet gelden soortgelijke invoerregels. Al ligt het aangiftebedrag wel lager. Je betaalt invoerrechten en BTW als je voor meer dan 22 euro een product aanschaft in een land buiten de EU. Bovendien moet je nog rekening houden met de verzendkosten. Toch kan het gunstig zijn om die nieuwe I-Pod die je al zo lang wilde hebben, in het buitenland te kopen. Als de dollar bijvoorbeeld heel laag staat, kan het aantrekkelijk zijn om online te shoppen in de Verenigde Staten.

Tip: BTW terugvorderen
Wist je dat je niet alleen op de luchthaven, maar vaak ook in winkels buiten de EU taxfree kunt shoppen? Je kunt de BTW namelijk terugvorderen van de winkelier. Tip: Zelf aangifte doen
Bij aankomst op Schiphol ben je verplicht om zelf aangifte te doen van je aangeschafte spullen in het buitenland. Doe je dat niet en word je er toch door de douane uitgepikt, dan ligt het belastingtarief dat je eigenlijk had moeten betalen, hoger dan normaal.

Kijk voor meer informatie op de website van de Douane

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Studiekosten in aftrek nemen
Controle vooraf moet fraude met toeslagen voorkomen
Vooraf ingevulde belastingaangifte vaker gebruikt
Belastingdienst let scherper op aftrekposten
Belastingaangifte doen binnen een kwartier?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken