Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sla je slag met de overlijdensrisicoverzekering

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 19 december 2007
Wie een hypotheek afsluit, neemt de daarbij verplichte overlijdensrisicoverzekering vaak maar voor lief. Want een hypotheek afsluiten is al ingewikkeld genoeg. Toch kan het zeer de moeite lonen om je even te verdiepen in deze risicopolis. Er zijn namelijk grote financiële voordelen te behalen. Ook als je een losse overlijdensrisicoverzekering afsluit of je huidige polis oversluit.

In de strijd om de klant hebben aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen de afgelopen twee jaar een ware premieoorlog gevoerd. De premies van deze verzekeringen zijn hierdoor met 20 procent tot wel 30 procent gedaald. Maar niet alle verzekeraars hebben meegedaan aan de concurrentieslag en er zijn ook verzekeraars die de premies juist verhoogden. Hierdoor zijn er zeer grote premieverschillen ontstaan. Volgens de Consumentenbond rekenen sommige maatschappijen op dit moment drie keer zoveel als bij de concurrent.

Tienduizenden euro’s voordeel
Voor de prijsbewuste consument is dat natuurlijk heel gunstig. Tijdens de hele looptijd van de overlijdensrisicoverzekering kan de besparing oplopen tot wel tienduizenden euro’s. De Geldgids (december 2007) geeft het volgende voorbeeld: een 40-jarige niet-rokende man sluit voor dertig jaar een overlijdensrisicoverzekering af met een dekking van 175.000 euro. Bij Nationale Hypotheekpas is hij hiervoor 616 euro per jaar kwijt. Bij Avéro Achmea 1662 euro per jaar. Over de hele looptijd berekend is dat een verschil van maar liefst 31.379 euro.

Niet direct kiezen
Kies daarom niet direct voor de overlijdensrisicoverzekering die de verzekeraar of tussenpersoon je aanbiedt. Zelfs niet wanneer de hypotheekverstrekker je vertelt dat de hypotheek niet is af te sluiten zonder deze specifieke verzekering. Je kunt gerust rondkijken of er elders een aanbieder is met een voordeligere premie. Door meerdere offertes voor hetzelfde verzekerde bedrag en dezelfde looptijd op te vragen, kun je een goede vergelijking maken.

Alleen nieuwe klanten profiteren
Mensen die al een overlijdensrisicoverzekering hebben profiteren niet van de prijsdalingen. Alleen nieuwe klanten betalen een lagere premie. Overstappen naar een andere maatschappij kan dus heel zinvol zijn. Maar let op: als je polis al lange tijd loopt hoeft oversluiten niet altijd voordeliger te zijn. De premie gaat bij de nieuwe verzekeraar immers omhoog omdat je ouder bent geworden. En als je gezondheid in de tussentijd verslechterd is, zul je bij de nieuwe verzekeraar een hogere premie betalen. Maar het opvragen van meerdere offertes is ook in deze situaties zeker de moeite waard.

Uitgeklede of speciale polissen
De markt van overlijdensrisicoverzekeringen is volop in beweging. Dit betekent ook dat verzekeraars steeds met nieuwe en vaak voordeligere producten komen. Dat kan interessant zijn, maar houdt wel de voorwaarden in de gaten. Want om de premies laag te houden beperken sommige verzekeraars de voorwaarden van de polis. Dat wil zeggen dat bepaalde risico’s worden uitgezonderd.

Tip: zeg je oude polis niet op voor je een nieuwe hebt!
Ofwel: wacht met opzeggen van je overlijdensrisicoverzekering totdat je zeker weet dat je nieuwe verzekeraar je geaccepteerd heeft. Vooral mensen met gezondheidsproblemen moeten hier rekening mee houden.

TIP: Pas op voor ‘en-bloc clausule’
Veel verzekeraars nemen een zogenaamde ‘en-bloc clausule’ in de polis op. Hierdoor kan de verzekeraar de premie in de toekomst wijzigen. Let hier dus op bij het afsluiten.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?
Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit als jij tijdens de looptijd komt te overlijden. Op een uitkering hoef je zelf dus niet te rekenen. Maar je kunt zo wel je nabestaanden financieel goed verzorgd achterlaten. Ga je een hypotheek afsluiten, dan is verzekering meestal verplicht. In dat geval is het verzekerde bedrag gelijk aan de hypotheeksom. De hypotheekverstrekker is er daardoor zeker van dat als jij komt te overlijden, de hypotheek kan worden afgelost.

Lees meer over de overlijdensrisicoverzekering

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Kapitaalverzekering en belastingheffing
Balkenende: Nieuwe WAO-uitkering gaat omhoog

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!