Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Slim beleggen? Bespaar op de kosten!

Auteur: Mister Money vrijdag 21 december 2012
Wie handelt op de beurs krijgt te maken met heel wat kosten. Daardoor boet je soms flink in op je rendement. Zonde, want er zijn een paar simpele manieren om op de kosten te besparen. Zo zou je bijvoorbeeld je handelsdrift een beetje kunnen inperken.

Of je nu rechtstreeks belegt in aandelen of participeert in een beleggingsfonds, je krijgt hoe dan ook te maken met verschillende kosten. Uiteraard transactiekosten, maar ook bewaar- en beheerloon en administratiekosten. Vooral als je zelf rechtstreeks belegt in effecten kunnen die kosten ongemerkt flink oplopen. Alleen al aan transactiekosten betaal je tussen de 0,10 en 0,50 procent van het te beleggen bedrag plus een vast bedrag per transactie.

Transacties beperken
Ben je een actieve belegger die regelmatig aan- en verkooporders laat uitvoeren? Dan kan het zinvol zijn om eens te bekijken wat je eigenlijk kwijt bent aan transactiekosten. Ze drukken je rendement soms flink. Onwillekeurig aan- en verkopen kan je daarom duur komen te staan. Wil je op de kosten besparen, dan doe je er goed aan om je handelsdrift een beetje in te perken.

Kopen en wachten
Minder transacties doen kan sowieso een goed idee zijn. De buy-and-hold strategie waarbij je helemaal niet handelt is namelijk vaak succesvol gebleken. Met deze strategie koop je eenmalig een mandje aandelen en vervolgens doe je voor een lange periode helemaal niets. Wat er ook met de koersen gebeurt! Historische rendementen hebben vaak genoeg laten zien dat op de lange termijn de koersen altijd stijgen. Je moet er natuurlijk wel het geduld voor op kunnen brengen. In ieder geval is de buy-and-hold strategie in kostenbesparend opzicht de slimste manier van beleggen.

Beleg via internet
Ook door te beleggen via internet kun je besparen op de kosten. Online beleggen is tegenwoordig een stuk voordeliger dan rechtstreeks via de bank. De tarieven van de online brokers zijn bovendien in de afgelopen jaren flink lager geworden. Beleg daarom online, daarmee ben je voordeliger uit.

Vergelijk ook de verschillende aanbieders met elkaar op de kosten. Je kunt soms flink profiteren van de toegenomen concurrentie onder internetbrokers. Zo hebben sommige brokers het bewaarloon geschrapt en soms zelfs de transactiekosten. Een vergelijking is dus vaak de moeite waard.

De tarieven van online brokers snel vergelijken? Ga naar: Brokers op de markt

Tip
Is je beleggingshorizon niet al te lang (enkele jaren) dan zijn het vooral de transactiekosten die je rendement beÔnvloeden. Ben je van plan voor langere tijd te gaan beleggen, dan is het verstandig om ook de hoogte van de beheerkosten en het bewaarloon in de gaten te houden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Slim beleggen doe je met een strategie
Slim beleggen: kijk naar het hťle financiŽle plaatje
Acht spelregels voor slimme beleggers


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet