Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Slim beleggen doe je met een strategie

Auteur: Mister Money donderdag 21 december 2017
Zomaar hier en daar wat aandelen kopen is meestal geen goed idee. Je belegt dan in chaos. Slimmer is het om te beleggen met een strategie. Dat geeft je houvast bij je beleggingsbeslissingen in slechte en goede tijden. Het bedenken van een beleggingsstrategie hoeft niet eens zo ingewikkeld te zijn.

Beleggen met een strategie is eigenlijk niets anders dan beleggen volgens afspraken die je met jezelf gemaakt hebt over je beleggingsbeleid. Wat zijn bijvoorbeeld je uitgangspunten voor een beleggingsbeslissing? De stemming op de beurs verandert voortdurend, dat kan ook jouw stemming beïnvloeden en dus ook je beslissingen. Een plotselinge daling van de koersen kan tot een paniekreactie leiden, een forse stijging van de koers tot overmoed.

Een strategie geeft je een helder kader waarin je beslissingen kunt nemen en zorgt ervoor dat je op ‘het rechte pad’ blijft. Wie zich consequent aan een bepaalde strategie houdt, slaapt beter en behaalt volgens Amerikaans onderzoek betere rendementen.

We zetten vier afspraken die in een beleggingsstrategie passen op een rij:

1. Wanneer onderneem je actie
Stel een gulden regel voor jezelf op voor het moment van kopen of verkopen. Veel beleggers kijken uitsluitend naar de koers, maar je kunt er ook voor kiezen om het dividendrendement, de olieprijzen, het management of het consumentenvertrouwen leidend te laten zijn voor je beslissingen. Het is handig om één beursbeïnvloedende factor te kiezen die voor jou onder alle omstandigheden bepalend is.

2. Criteria voor je beleggingen
De keuze voor een bepaald aandeel of beleggingsfonds hangt af van veel factoren. Denk aan historische rendementen, de verhouding tussen het rendement en het risico (Sharp-ratio) of toekomstverwachtingen. Wat is voor jou het belangrijkste? Stel je eigen selectiecriteria samen en ga daar voortaan vanuit.

3. Reserves beschermen
Bepaal de verhouding tussen je reserves en het vermogen waarmee je ‘mag’ beleggen en hou jezelf daar aan. Je mag bijvoorbeeld niet meer dan 50 procent van je spaargeld beleggen. Of als je beleggingsrendement boven een bepaalde grens uitkomt, stort je dat bedrag naar je spaarrekening. Zo voorkom je dat je reserves opdrogen.

4. Spreiding
Je belegde vermogen spreiden over een groot aantal effecten is altijd slim omdat je daarmee het risico verkleind. Maar in hoeverre wil je je belegde vermogen spreiden? Spreek bijvoorbeeld af dat je nooit meer dan 10 procent in één fonds of één onderneming belegt.

Willekeurig of doelgericht
Beleg je niet volgens een strategie? Bekijk dan eens wat nu je motivaties zijn om een beleggingsbeslissing te nemen of wat de reden is om voor een bepaalde belegging te kiezen. Misschien zijn je beleggingsbeslissingen wel heel willekeurig. Je geeft jezelf meer rust en kans op hogere rendementen als je doelgericht belegt volgens een heldere vastomlijnde strategie.

Als het voor jou niet duidelijk is welke strategie het beste bij je past, maak dan gebruik van een financieel plan. Zo’n plan geeft je totale financiële positie weer inclusief je doelstelling voor nu en in de toekomst. Dat kan je helpen een beleggingsstrategie op te zetten én om je er consequent aan te houden.

Tip:
Een strategie is grotendeels afhankelijk van je beleggingsdoel. Voor meerdere beleggingsdoelen en bijbehorende portefeuilles gebruik je daarom een andere strategie.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Slim beleggen: kijk naar het héle financiële plaatje
Acht spelregels voor slimme beleggers
Slim beleggen? Bespaar op de kosten!


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet