Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Slim beleggen: kijk naar het hťle financiŽle plaatje

Auteur: Mister Money donderdag 21 december 2017
Een financieel plan (laten) opstellen kan een goede keuze zijn als je met je beleggingen een bepaald doel wilt bereiken en verantwoord met je geld om wilt gaan. Zoín plan kan je ook helpen om je aan een beleggingsstrategie te houden.

Als je met een bepaald doel de beurs op gaat, wil je natuurlijk dat doel uiteindelijk een keer bereiken. Het is daarom belangrijk dat je doelstelling goed aansluit bij je beleggingsportefeuille en de strategie die je volgt. Beleg je bijvoorbeeld voor je pensioen, dan zul je minder risico willen nemen dan wanneer je belegt voor een eventuele wereldreis.

Het is daarom slim om voordat je een beleggingsportefeuille samenstelt, eerst wat vragen voor jezelf op een rijtje te zetten. Bijvoorbeeld: waarom beleg je precies? Wat is je beleggingshorizon? Hoeveel kun je missen? Hoe rampzalig is het als je je beleggingsdoel niet bereikt? De antwoorden op onder meer deze vragen bepalen het risico dat je kunt en wilt nemen en dus ook welke effecten je het beste kunt aanschaffen.

Risicoprofiel
In een beleggingsprofiel dat beleggers tegenwoordig verplicht moeten invullen, komen deze vragen (en meer) aan het bod. De uitkomst ervan - je risicoprofiel - is een goede indicatie voor de inrichting van je portefeuille. Maar wil je echt op een verantwoorde en doelgerichte manier beleggen, dan doe je er goed aan om naar het héle financiŽle plaatje te kijken. Dat kan met een financieel plan.

FinanciŽle positie
In een financieel plan staat bijvoorbeeld ook wat je financiŽle positie nu is en hoe je vermogen zich nog kan ontwikkelen. Misschien heb je nog meer beleggingen via een hypotheek, een levensverzekering of doe je aan beleggen in vastgoed. Of misschien ga je in de toekomst meer gaan verdienen. Verder staat er in dat plan of je - naast je beleggingsdoelstelling - nog andere wensen hebt, bijvoorbeeld ten aanzien van je pensioen of je kinderen. Kortom, je totale financiŽle positie, nu en later, wordt uitgebreid doorgelicht. Op basis van een financieel plan kun je de juiste financiŽle beslissingen nemen, een passende portefeuille aanschaffen en een heldere beleggingsstrategie uitzetten.

Zelf doen of uitbesteden
Een financieel plan kun je zelf maken, maar dat kost je wel tijd en een hoop uitzoekwerk. Bovendien is de kans groot dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet. Beter is het om een Financieel Planner in te schakelen. Die kan je ook advies geven. Kies dan wel voor een gecertificeerde planner van de Federatie FinanciŽle Planners. Dat geeft je wat meer zekerheid over de betrouwbaarheid en professionaliteit van de planner.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Slim beleggen doe je met een strategie
Acht spelregels voor slimme beleggers
Slim beleggen? Bespaar op de kosten!


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet