Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Spaarplan afsluiten, een slimme keuze?

Auteur: Annette Zeelenberg vrijdag 13 december 2013
Veel mensen sluiten een spaarplan af voor bijvoorbeeld de studie van de kinderen of om simpelweg een kapitaal te vergaren. Helaas zijn deze spaarplannen sinds het nieuwe belastingstelsel dat in 2001 is ingevoerd niet zo aantrekkelijk meer. Bovendien komen er bij spaarplannen erg hoge kosten kijken, die het rendement sterk kunnen drukken. Hierdoor is gewoon sparen meestal voordeliger.

De naam spaarplan is eigenlijk een beetje verwarrend, de naam suggereert namelijk dat je spaart. Maar een spaarplan is geen spaarrekening, maar een spaarverzekering waarvoor je premies betaalt. Door periodieke premiebetalingen bouw je een vooraf afgesproken kapitaal op. Dit bedrag krijg je aan het einde van de looptijd inclusief een bepaald rendement, in één keer uitgekeerd. Met een spaarplan spaar je dus wel, maar niet op een echte spaarrekening. 

Spaarplannen en beleggen
Er zijn ook spaarplannen die niets met sparen te maken hebben, maar met beleggen. Deze spaarplannen worden beleggingsverzekeringen genoemd. De verzekeraar belegt je ingelegde premies minus de kosten waardoor het vermogen (hopelijk) groeit. De hoogte van het uiteindelijke eindkapitaal is dus afhankelijk van het rendement dat met de beleggingen behaald wordt.

Extra premie
Aan een spaar- of beleggingsverzekering is vaak een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Mocht je overlijden voor de einddatum van de polis, dan krijgen je nabestaanden een bepaald bedrag uitgekeerd. Belangrijk om te weten is dat door deze premies het bedrag dat overblijft om te beleggen, kleiner wordt.

Hoge kosten
Groot nadeel van een spaarplan is dat op de premies veel kosten worden ingehouden zoals beheerkosten, administratiekosten, winstopslag en provisie voor de tussenpersoon. Deze kosten kunnen het rendement behoorlijk drukken. Zelfs zo veel dat ‘gewoon’ sparen vaak voordeliger is, zo concludeert de Consumentenbond.

Meestal geen belastingvoordeel
In het oude belastingsysteem kon je nog profiteren van diverse vrijstellingen rondom spaarplannen, maar deze voordelen zijn sinds januari 2001 verdwenen. Het opgebouwde kapitaal wordt gewoon belast in box 3. En als de verzekering niet gekoppeld is aan je eigen woning is er fiscaal gezien geen enkel voordeel meer te behalen.

Afsluiten?
Wil je een spaarplan afsluiten, realiseer je dan wel dat je niet spaart, maar dat je een bedrag voor later verzekert. Dat hoeft geen probleem te zijn. De vraag is alleen of een spaarrekening je misschien meer rendement biedt. Een spaarrekening biedt je bovendien het voordeel dat je tussentijds geld kunt opnemen. Dat kan bij een spaarplan meestal niet of niet kosteloos. Een spaarplan heeft vaak een looptijd van 10, 15 of 20 jaar.

Verdiep je goed in de kosten en voorwaarden en lees de financiële bijsluiter nauwkeurig, voordat je een spaarplan afsluit.

Lees ook het dossier: ‘De affaire rond beleggingspolissen’

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Sparen en de belasting, hoe zit dat?
Spaarrekeningen voor het goede doel
Bijzondere spaarrekeningen op een rij
Bijzondere spaardeposito’s op een rij

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet