Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Spaarders eindelijk in actie voor hogere rente

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 23 januari 2008
De afgelopen jaren waren Nederlanders nauwelijks in beweging te krijgen om voor een hogere rente te wisselen van spaarbank. Maar nu lijken de ‘slapende’ spaarders toch echt wakker te worden. Dat werd tijd want Nederlanders lopen door hun passieve houding jaarlijks ruim vier miljard euro aan spaarrente mis.

Dat Nederlandse spaarders vaker uit hun luie stoel komen voor een goed rendement blijkt wel. De banken met de hoogste spaarrentes kregen er in 2007 heel wat nieuwe klanten bij. Zo verdubbelde het spaarsaldo op de rekeningen van AT Bank, Credit Europe, AK Bank en Argenta in een jaar tijd tot 3,6 miljard euro, meldt het Financieel Dagblad. Ook de DSB Bank komt regelmatig voor in de Top Vijf van hoogste spaarrentes. De spaartegoeden van deze Friese bank groeiden vorig jaar van 200 miljoen naar 4 miljard euro. Opvallend is dat de meeste goed scorende banken uit het buitenland komen en dan vooral uit Turkije.

Langer vast
Ook zetten meer mensen hun spaargeld op een goed renderend spaardeposito. Volgens het CBS namen de tegoeden op deposito’s in 2007 zelfs met 37 miljard euro toe. Terwijl het saldo op direct opneembare spaarrekeningen in diezelfde periode met zeker 22 miljard euro afnam. Deposito’s waarop het spaargeld voor langere tijd vaststaat, leveren de spaarder enkele procenten meer rente op dan op een ‘gewone’ direct opneembare spaarrekening.

Ophef
De ophef rond de lage rentes op spaarrekeningen van de Postbank is wellicht als reden te noemen voor de actievere houding van spaarders. Eind vorig jaar werd duidelijk dat deze ING-dochter op de Plusrekening nog slechts een half procent rente vergoedde. Volgens de Consumentenbond heeft dit de Nederlandse spaarder zeker wakker geschud. Helemaal omdat deze Plusrekening niet de enige spaarrekening met een bedroevend lage rente bleek te zijn. Ook andere grote Nederlandse banken bieden spaarrekeningen aan met rentes van minder dan 2 procent.

Veel slapend spaargeld
Meer spaarders komen dus in actie voor een hogere spaarrente. Maar dat betekent zeker niet dat de ‘slapende’ spaarders nu massaal wakker zijn geworden. Het leeuwendeel van de spaartegoeden staat nog altijd op slecht renderende rekeningen van de Nederlandse grootbanken. Door niet te wisselen van spaarrekening lopen Nederlanders volgens de website vanspaarbankveranderen.nl ruim 4 miljard euro aan rente mis. Toch lijkt de toon gezet. Geldbewuste spaarders zoeken naar nieuwe manieren om hun geld sneller te laten groeien en kiezen vaker voor een nieuwe spaarrekening bij een andere bank. De meeste spaarrekeningen zijn in een paar tellen af te sluiten via internet. Een fluitje van een cent dus.

Bereidheid tot overstappen
Mister Money constateerde vorig jaar al dat de bereidheid tot wisselen van spaarrekening groot is, mits het maar genoeg oplevert. Uit de peiling onder bezoekers van de website bleek dat negen op de tien wil wisselen van spaarbank voor een hogere spaarrente.

Lees ook:
Kiezen voor hogere spaarrente buitenlandse bank?
Geld verdienen? Wissel van spaarrekening!
Kleine spaarbank erg in trek

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet