Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Spaargaranties bij banken

Auteur: Mister Money Woensdag 8 oktober 2008
span class="koptekst">De Nederlandse spaarmarkt is dit jaar overspoeld met nieuwe spelers. FinanciŽle instellingen die zich voorheen met zaken als pensioenen of hypotheken bezighielden richten zich steeds vaker op de spaarders. Andere nieuwe spaarbanken zijn van origine niet van Nederlandse komaf. Zo komt de Anadolubank oorspronkelijk uit Turkije en is IceSave een dochteronderneming van de IJslandse Landsbanki. Wat gebeurt er met je spaargeld als zoín bank omvalt?

Wie zijn spaargeld weg wil zetten kan momenteel kiezen uit meer dan 40 aanbieders waar deposito sparen of gewoon sparen mogelijk is. Alle Nederlandse banken die in het bezit zijn van een vergunning van De Nederlandsche Bank vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Nederland garandeert bij een faillissement van een bank een bedrag tot 100.000 euro. (Het garantiebedrag loopt tot en met 7 oktober 2009.) De EU kent een minimum garantiebedrag van 50.000 euro.

Buitenlandse bank
In Nederland zijn ook steeds meer buitenlandse banken actief. Bankinstellingen van buiten Europa vallen eveneens onder de Nederlandse garantieregeling. Wie zijn spaargeld bij de Turkse Anadolubank, Yapi Kredi, AK Bank en de Garantibank heeft ondergebracht valt dus onder het Nederlandse garantiestelsel. Hetzelfde geldt voor de Russische banken Credit Europe, en de AT Bank.

Afwijkend garantiestel
In Nederland zijn ook een aantal banken actief die niet onder het Nederlandse garantiestelsel vallen, maar onder het garantiestelsel van het land van herkomst. Buitenlandse bankinstellingen met bijkantoren in Nederland die in het bezit zijn van een vergunning van De Nederlandse Bank, maar die in een ander EU land (of in Noorwegen, IJsland of Liechtenstein) gevestigd zijn, vallen onder het garantiestelsel van het betreffende land. Het noodlijdende IceSave valt gedeeltelijk onder het Nederlandse garantiestelsel. Bij een faillissement moet de spaarder de eerste 20.000 euro in IJsland zien te verhalen. De Nederlandsche Bank vergoedt het overige spaargeld tot 100.000 euro.

Ook de Belgische bank Argenta heeft een afwijkende garantieregeling. Spaargelden bij deze bank worden gegarandeerd door het Belgische depositogarantiestelsel. BelgiŽ kent net als Nederland een garantiebedrag van 100.000 euro.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet