Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek los je tijdens de looptijd de hypotheek niets af, maar spaar je in plaats daarvan om aan het einde van de looptijd de hypotheek in een keer af te lossen. Spaarhypotheken zijn opgebouwd uit twee delen: de geldlening en de levensverzekering. Op deze pagina beschrijven in detail wat de spaarhypotheek inhoudt, hoe het werkt, waar je op moet letten bij de aanschaf alsook de voor- en nadelen. Daarnaast hebben we een aantal nuttige tips over deze hypotheekvorm.

Informatie spaarhypotheek
Een spaarhypotheek is hypotheek waarbij tussentijds niets wordt afgelost. Je spaart via een levensverzekering voor de aflossing aan het einde van de looptijd. Over de hypothecaire lening wordt in principe alleen rente betaald. Aflossingen op vrijwillige basis zijn wel toegestaan. Met een spaarhypotheek profiteer je dus optimaal van de hypotheekrente aftrek. Daarnaast heb je aan het einde van de hypothecaire lening voldoende gespaard om het gehele bedrag in ťťn keer af te lossen. Je blijft dus zeker niet met een restschuld zitten.

Tijdens de gehele looptijd betaal je naast rente een premie voor de spaarverzekering. Deze premie bestaat uit een spaardeel en een risicodeel. Wanneer de hypotheekrente tussentijds stijgt, daalt je spaarpremie en vice versa. Dit komt, omdat de rente over het spaardeel gelijk is aan de hypotheekrente. Bij een lage rente dient er meer gespaard te worden om de totale schuld af te kunnen lossen op einddatum. Met de uitkering wordt op einddatum de gehele hypotheek precies afgelost.

Voordelen:
Het opgebouwde kapitaal binnen een spaarhypotheek kan geheel belastingvrij zijn, dit veelal in tegenstelling tot bijvoorbeeld de beleggingshypotheek.
Aan het einde van de looptijd weet je zeker dat je de hypothecaire lening kunt aflossen.
Bij tussentijdse beŽindiging krijg je het volledige kapitaal uitgekeerd dat met het spaardeel is opgebouwd. Let op: grote kans, dat je te maken krijgt met fiscale consequenties.

Nadelen:
De spaarhypotheek is niet flexibel en oversluiten is vaak niet mogelijk.
De hypotheekrente ligt vaak een paar tienden hoger.
De aanschaf van een spaarhypotheek
Wat zijn de alternatieven?
Mister Money TopTips
Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet


Vergelijk de hypotheekrente van alle aanbieders.
Vergelijk hypotheekrente   
 
Wist u dat de advieskosten voor uw hypotheek meestal aftrekbaar zijn?
Wist u dat de huizenprijzen weer licht zijn gestegen?
Wist u dat starters vaker voor een huurwoning kiezen?
Wist u dat de vergrijzing een bedreiging voor de woningmarkt vormt?
Wist u dat er vaker woningen gedwongen worden verkocht?